Днес си спомняме за Донка Паприкова, българската Майка Тереза!

Донка Паприкова е доброволна социална работничка и основателка на фондация „Хоспис Милосърдие“ (в периода 1989-1994 г. – дом „Майка Тереза“).

Донка Паприкова е родена на 5 октомври 1915 г. в София, племенницата на Владимир Димитров – Майстора. Учи в Немското католическо училище „Санта Мария“ в София. В духа на католическата традиция още от малка е научена да проявява състрадание и да помага. Записва германистика в Софийския университет, учи социални науки в Люцерн. През 1950 г. се омъжва за Асен Паприков – преводач. През 1951 г. се ражда дъщеря ѝ – Зоя.

Донка Паприкова посещава социални конгреси и социални заведения в Италия, Швейцария, Франция, Белгия. В България работи като социален съветник. През 1989 г. заедно със свои приятелки започват да събират средства за благотворителна дейност и създават дом „Майка Тереза“. Дейността на дома включва купуване на храна и разнасяне по домовете на възрастните. През 1994 г., движението се регистрира като фондация „Хоспис Милосърдие“. Същата година се създава първият стационарен хоспис с 5 легла. През 2000 г. хосписът получава лиценз към Министерство на труда и социалната политика и е пререгистрирано като благотворително дружество, което разчита на доброволци и спонсори.

Награди:

  • През 1997 г. Паприкова получава най-високото отличие „Elisabeth-Norgall-Preis“ от Международния женски клуб във Франкфурт на Майн. Същата година е наградена за принос за развитие на граждаското общество в България.
  • Получава почетна статуетка от Националния Център за Социална Рехабилитация, „Принос за доброто на инвалидите в България“.
  • През 1998 година авторитетното издание „Таймс“ в коледното си издание я представи в галерията си от личности под заглавието „Бъдещето на Европа“.
  • През 1999 г. става жена на годината.
  • През 2001 г. е наградена от министър-председателя на Република България „За човечност, хуманност и добролюбие“
  • През 2001 г. е удостоена с орден „Стара планина“ първа степен.
  • През 2002 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин на София“.

Донка Паприкова умира на 1 ноември 2006 г.

loading...

Поклон пред паметта и!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.