Днес си спомняме за генерал-майор Иван Цончев!

Ген. Иван Цончев e български опълченец, висш военен, герой от Сръбско-българската война, ръководител на Върховния македоно-одрински комитет, дългогодишен борец за национално обединение.

Иван Цончев е роден на 19 август 1859 г. ( 10 септември нов стил )в Дряново в семейството на даскал Цонко Попиванов. Едва 18-годишен се записва доброволец в Българското опълчение по време на Руско-турската война от 1877-1878 г. През 1879 г. завършва първия випуск на Военното училище в София. На 30 август 1885 г. е произведен в звание капитан. По време на Сръбско-българската война е командир на дружина, която участва в боевете при Сливница и пленява 160 сърби. Цончев е награден с орден „За храброст”.

След войната Иван Цончев постепенно се издига в йерархията и става все по-уважавана личност. През април 1897 г. княз Фердинанд го прави член на Кавалерствения съвет, а от 27 януари 1898 г. е назначен за комендант на Видин. Иван Цончев става един от най-младите генерали в България, но се отказва от военната си кариера, уволнява се на 1 февруари 1901 г. и се посвещава изцяло на борбата за освобождение на останалите извън границите на България Македония и Одринска Тракия.

Още преди уволнението си той много помага на освободителното движение в тези области – морално, материално и най-вече с авторитета си, който е бил много нужен, за да бъде взета на сериозно цялата организация. Превръща се в една от най-влиятелните фигури на ВМОК, като от 1901 г. фактически ръководи организацията.

loading...

Иван Цончев е основен организатор и ръководител на Горноджумайското въстание, което избухва през 1902 г., а на следващата година участва и в Илинденско-Преображенското въстание, което е връхна точка в борбата за освобождаване на българските земи, останали извън границите на държавата.

През 1905 г. дряновецът, който посвещава живота си на идеята за национално обединение, проявява рядко срещани качества и се оттегля от Върховния комитет, за да се сложи край на разцеплението и борбата да продължи под ръководството на ВМОРО.

Умира на 16 декември 1910 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: destinationdryanovo.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!