Днес рожден ден празнува композиторът Йордан Владев!

Честит рожден ден казваме на Йордан Владев!

Йордан Владев е роден на 3 септември 1978 г. Той е композитор, вокалист и мултиинструменталист – свири на пиано, синтезатори, електрически и акустични китари, бас-китара, тамбура, чаранго, укулеле, барабани, тъпан, тарамбука, конги и най-различни други перкусионни инструменти, дудук, двоянка, южноамериканска индианска флейта, ирландска флейта (tin whistle), блокфлейта, гайда, хармоника, маримба, ксилофон, глокеншпил, диджериду и др.

Завършва скулптура в Националната художествена академия в София. Следва второ висше образование в Националната музикална академия в София със специалности „композиция” и „музикална естетика”.

Автор е на песни, филмова, балетна и театрална музика, хорови, камерни и оркестрови пиеси, джаз и амбиент музика, много песни за деца, фолклорни обработки и др. Работил е с различни състави – хорове, поп и рок групи, джаз и етно формации, детски състави, както и с различни български и чуждестранни изпълнители, в чиито проекти участва като гост-музикант, композитор, аранжор или тонрежисьор. Концертирал е в България, Полша, Чехия, Германия, Австрия, Словакия, Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Южна Корея.

От 1999 г. насам пише музика за театрални, танцови и пантомимни спектакли: „Островът”, „Метаморфози”, „Врата 2000”, „Реквием”, „Четири”, Еон”, „Лунно хоро”, „Brain Traffic in the Milky Way” за балет Еон, както и „Безвремие” за балет „Дива”.

loading...

Йордан Владев е автор също на филмова и амбиент музика: 3D анимационния филм „Импулси” (2003), съвместен проект с художника и аниматор Руслан Драгостинов. Филмът е номиниран на Международния форум за компютърни изкуства “Computer Space” в София (2003) и е представен на Международното квадриенале за сценография в Прага, Чехия (2004). Следват музиката към мултимедийния проект “Средните Родопи – в страната на Орфей”, продуциран и издаден от Екоорганизация “Родопи” (2005) и музикалният триптих към инсталацията на проф. Станислав Памукчиев “Бяла стая” (2006). Автор е също на музиката към филмите „Сън” на Весела Огнянова (2009), „Стиска ли ти” на Явор Карпаров (2010), „Колелото на живота“ на Миглена Кралева (2012), „Куклата“ на Марина Генкова с участието на Мая Новоселска и Найден Камарашев (2013), „Червените ботушки“, „Игри на късмета“ (2014), и „Капан за родители“ (2016) на Надя Стаменова-Флор, „Give a Chance to Peace“ на Лора Кхаха (2015), на видеоимпресиите „Вълна”, „Ситуация пейки”, „Врата” и „Път”, съвместни проекти с Калин Живков (1998-1999), както и на видео-музикалния пърформанс „Там” (1999).

Паралелно с композиторската си работа, Йордан Владев има активна концертна дейност. Участвал е в различни поп, рок, джаз и етно формации: „Змейново либе”, “Pax et Bonum”, „Змей” и др.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!