Днес почитаме паметта на Георги Апостолов!

Георги Апостолов Минчев е български националреволюционер. Участник в Априлското въстание (1876).

Георги Апостолов е роден през юни 1853 г. в семейството на богат търговец на абаджийска стока и откупвач на натуралния десятък от Ески Заара. Завършва училище в родния си град. Бил е счетоводител в търговска кантора и търговец.

Член на Старозагорския частен революционен комитет на ВРО, основан от Васил Левски. Участва в подготовката на Старозагорското въстание (1875). След неуспеха му избягва в Румъния.

През есента на 1876 г. участва в заседанията на Гюргевския революционен комитет. Определен е за помощник-апостол на Стоян Заимов в Трети Врачански революционен окръг.

loading...

През пролетта на 1876 г. с Никола Обретенов решават да се върнат в Румъния, за да организират чета, която при избухване на въстанието да донесе оръжие във Враца. Под командването на Христо Ботев, четата слиза на козлодуйския бряг на 17 май 1876 г. Секретар на четата.

След смъртта на Христо Ботев повежда част от четниците. Георги Апостолов пада убит в сражение в местността „Рашов дол“ на 21 май 1876 г. край село Лютиброд, Врачанско.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!