Днес почитаме паметта на българския революционер Георги Радев!

Георги Радев, известен като Бродалията и Радо, е български революционер, деец на национално-освободителното движение в Македония и Одринско, серски войвода на ВМОРО.

Георги Николов Радев е роден в 1857 година в серското село Горно Броди, тогава в Османската империя, днес Ано Вронду, Гърция. Баща му е овчар и той самият до тридесет и осмата си годишнина се занимава с овчарство. Първоначално е ятак на войводите Георги Зимбилев и Стою Костов. В 1895 година е арестува и затворен и след освобождението си става четник в четата на Илия Кърчовалията, с която участва в Четническата акция на Македонския комитет. По-късно е четник при Гоце Делчев. От 1899 до 1905 година е серски войвода. На 4 май 1903 година Георги Радев участва в сражението при село Баница, Серско, в което е убит Гоце Делчев. През декември 1904 година Георги Радев залавя и екзекутира предателите на Гоце Делчев.

На 5 март 1905 година четата на Георги Радев влиза в Елшан и обгражда гъркоманските лидери, начело с Васил Челебиев (Василиос Целебонис) и при започналата престрелка загива Хараламби Диамандиев (Хараламбос Диамандис) и е ранен Петър Андонов (Петрос Антониу) от Кумли.

В 1908 година по време на Младотурската революция е арестуван и затворен в Сяр.

loading...

В 1912 година с четата си подпомага Българската войска. Участва и в Първата световна война. Преселва се в Оряховско със семейството си. След освобождението на Серско през 1941 година заминава в родния си край. Отбива се в Асеновград, където умира на 15 февруари 1942 година.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!