Днес отбелязваме рождението на Петко Задгорски!

Петко Задгорски е един от най-известните бургаски художници и скулптори.

Петко Иванов Задгорски е роден на 18 юни 1902 в град Сливен. През 1928 година завършва живопис в Художествената академия в класа на професор Димитър Гюдженов. Неговите творби са предимно в жанровете пейзаж и фигурална композиция. В периода 1930 до 1962 година Петко Задгорски работи като учител по рисуване в Бургас, а негови ученици са художници като Георги Баев и Тодор Атанасов.

През 1951 година Задгорски създава паметник на руския поет Александър Пушкин. Бронзовата скулптурата в естествен ръст е поставена върху гранитен постамент и на 22 февруари 1952 година е тържествено открита в бургаската Морската градина. Днес този безспорен шедьовър на скулптурното изкуство е един от символите на Морската градина и град Бургас.

Петко Задгорски е първият председател на създаденото през 60-те години на 20 век Дружеството на бургаските художници. През 1968 година бургаският художник е удостоен с орден „Кирил и Методий“ II степен.

loading...

Забележителен художник и склуптор, самоук реставратор и корабостроител, виден общественик и педагог – оставеното от Петко Задгорски надхвърля региона си и без съмнение е с национално значение.

В Бургас художникът получава най-голямото признание, обявен е за Почетен гражданин и от 2004 г. градската художествена галерия носи неговото име.

Петко Задгорски умира на 1 октомври 1974 година в град Бургас.

Източник: burgasmuseums.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!