Днес е роден художникът Илия Желев!

Илия Желев е български художник – живописец. Роден е на 20 юли 1961 г. в град Пловдив. Завършва Художествена гимназия в гр. Смолян и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. За кратко работи като учител в Училището по приложни изкуства в Трявна, след което се препитава като художник на свободна практика. Живее и работи в Пловдив.

През годините Илия Желев е реализирал десетки самостоятелни изложби в страната и чужбина, като е особено популярен в Германия, Австрия и Швейцария. Негови картини са собственост на частни колекции в България, Германия, Австрия, Швейцария, Франция, САЩ, Канада, Нова Зеландия , Великобритания, Турция.

Илия Желев работи в сферата на абстрактната живопис със свой собствен разпознаваем стил. В творчеството си е силно повлиян от една страна от българския фолклор, а от друга от класическото модерно европейско изкуство.

Източник: galleryaspect.com

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!