Днес е роден българският футболист Станислав Генчев!

Станислав Петров Генчев (роден на 20 март 1981 г.) е бивш български футболист на Етър ВТ. Играе като полузащитник. През 2017 г. Генчев прекратява футболната си кариера и става старши треньор на СФК Етър (Велико Търново).

Станислав Генчев е роден на 20 март 1981 година в град Дряново. Започва образованието си в ОУ „Атанас Смирнов“ (сега „Св. св. Кирил и Методий“) на шестгодишна възраст. Още от малък тренира футбол. В 7 клас отива в спортното училище в град Велико Търново. Играе във ФК „Етър“ – юноши. На шестнадесет години се връща в родния си град и играе в мъжкия отбор на ФК Локомотив (Дряново). Следва покана от ръководството на ФК „Булмекс“ (Дебелец), участник в Северната „В“ републиканска група. По време на Балканско първенство за юношеските формации Станислав е забелязан с добрите си изяви от селекционера на юношеския национален отбор и получава покана за лагер-сбор. Въз основа на изиграните мачове е желан от ПФК Левски (София), ПФК ЦСКА (София) и Видима-Раковски (Севлиево). Стан избира да продължи кариерата си на „Герена“.

Завършва средно образование през 1998 година в СОУ със спортна паралелка „Георги Стойков Раковски“ в град Велико Търново и през март 1999 година подписва професионален договор с ПФК Левски. Получава покана и за младежкия национален отбор, където изиграва много мачове.

В ПФК Левски предпочитат да преостъпят младия Генчев на други отбори, за да може да трупа опит. Минава през Спартак (Варна), Черно море (Варна), Велбъжд (Кюстендил), след което се завръща в ПФК Левски, за да изпълни петгодишния си договор.

loading...

В периода 2000 – 2001 година получава отличия за най-добър млад футболист. Става двукратен шампион на България с ПФК Левски през 2000 и 2001 година. Носител на Купата на България през 2002 година. Изиграва 21 мача в евротурнирите.

През лятото на 2005 година Станислав Генчев преминава в ПФК Литекс (Ловеч), където продължава футболната си кариера. Там става част от отбора, който изиграва много силни мачове в турнира за Купата на УЕФА, като взема участие в груповата фаза и дори достига 1/16-финалите, където отпадат от френския Страсбург.

През 2007/2008 отново печели Купата на България, този път с ловешкия тим.

На 26 март 2008 г., Станислав Генчев получава повиквателна за националния отбор на България от селекционера Пламен Марков. Дебютира в приятелската среща с Финландия, като влиза в игра през последните 25 минути. В 90-та минута на двубоя носи победата на България, с първото си попадение за „лъвовете“.

На 14 юни 2008 г. е трансфериран в румънския Васлуй. Договърт му е за 3 години, като ловешкият тим ще получи 100 000 евро, а годишното възнаграждение за играча също ще е 100 000 евро.

Заради поливалентността на Станислав Генчев, треньора Виорел Молдован казва, че Стан е „играч, добър за всичко“. Това се доказва напълно през сезон 2008 – 2009, когато в мач срещу Омония (Никозия), Генчев става дори вратар. Стражът на румънците получава червен картон и последните 10 минути на вратата застава Генчев.

В дебютния си за Васлуй сезон 2008/2009 Станислав Генчев е единственият играч, който взема участие във всички шампионатни срещи на своя отбор. Освен това успява да се разпише във всички турнири, в които участва Васлуй и напълно заслужено в края на сезона е обявен за Играч на сезона.

През сезон 2011 – 2012 г. с Лудогорец става шампион и носител на купата и суперкупата на България, а през сезон 2012 – 2013 г. отново с Лудогорец шампион на България. След края на сезон 2012 – 13 от Лудогорец не му предлагат нов договор и Генчев си тръгва като свободен агент.

През сезон 2015/2016 Генчев играе за едноименният тим от град Монтана.

През 2016/2017 г. Станислав Генчев се завръща в родния си клуб Етър, където завършва футболната си кариера и в последствие става треньор на отбора

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!