Днес е роден българският рок певец Тома Здравков!

Тома Здравков е български рок певец. Фронтмен на група Тома. През 2008 побеждава във втория сезон на телевизионното музикално шоу Мюзик Айдъл. Любимите му групи са Дийп Пърпъл, Уайтснейк, Рейнбоу, Пантера и други.

Тома Здравков е роден на 24 май 1987 г. в Пазарджик. Средното си образование е завършва в математическата гимназия в гр. Пазарджик. По-късно учи молекулярна биология в Пловдив, но така и не я завършва. Казва, че като малък е имал все ниски оценки по музика, въпреки, че е свирил на китара. Бил е в група Voice and fingers.

На финала на Music idol изпява песента на Азис Обичам те, и Одата на радостта от Девета симфония на Бетовен, изпълнена като ръченица, но все пак с оригиналния немски текст, Simply The Best на Тина Търнър, а победната му песен е Soldier Of Fortune на Дийп Пърпъл.

След края на Мюзик Айдъл Тома печели договор с Вирджиния Рекърдс. През 2008 излиза дебютната му песен „Герой“, която е кавър на „So far, so good“ на група Торнли, и пилотна песен от едноименния албум. На 4 юли 2008 подгрява на концерта на Деф Лепард и Уайтснейк. След тази изява основава своя собствена група – Тома&Band. По-късно името остава само „Тома“. През 2009 излиза вторият сингъл от албума „Герой“ – няма място в теб. През 2010 и 2011 групата участва на Coca Cola Happy Energy Tour. Излиза и песента „Сам на света“ с участието на рапъра Били Хлапето. Песента е номинирана от БГ радио за най-добра песен, най-добър текст и най-добър бг клип. Тома свири предимно по клубове и мотосъбори, участва и в няколко телевизионни предавания.

loading...

През 2013 г. Тома напуска Вирджиния рекърдс и започва да се самопродуцира. Издава два нови сингъла – „I’m lost“ и „Покорявай“, в които е заложено повече на алтернативното звучене. Групата участва на фестивала Цвете за Гошо същата година. В началото на 2014 Тома продължава да събира репертоар за втория си албум, записвайки песента „Парашут“. През 2015 година излиза клип към парчето на групата “ Нямам време“, което е от албума му „Герой“. През 2016 излиза новото парче на Тома „Бъдещи спомени“, а скоро след това групата пуска и клип към него.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!