Днес е роден българският композитор Атанас Косев!

Атанас Косев е български композитор, автор на филмова и поп музика и поет. Роден е на 10 март 1934 г. в град Русе.

Атанас Косев завършва БДК (дн. НМА “проф. П. Владигеров”) през 1964 г. Той е основател и диригент на първия Младежки симфоничен оркестър в Русе (1952 г.). Работи като редактор в музикалните редакции на Комитета за телевизия и радио (дн. БНТ и БНР), главен редактор на редакция “Музика” при БНТ (1978-84 г.), продуцент в БНР и БНТ.

Косев е автор на мюзикъл, музикално-сценични творби за деца; произведения за симфоничен оркестър, камерна и хорова музика; театрална и филмова музика, както и на над 500 естрадни песни. Той е един от популярните български композитори на забавна музика през 60-те и 70-те години на ХХ век.

Композира забавни песни от 60-те години, като между първите му песни са: “Има страна” (изп. Ст. Воронов) и “Малкият светъл прозорец” (изп. “Щурците”). Многократно получава награди на “Златният Орфей”, Голямата награда “Златният Орфей” за цялостен принос през 1998 г. и др. Негови песни участват успешно на международни конкурси и фестивали в Токио (Япония), Александрия (Египет), Касълбар (Ейре), фестивала “Нийуола” (САЩ).

В началото на 80-те години на ХХ век песента C’est la vie, изпълнена от Лилиан Сен Пиер, става популярна в редица страни в Западна Европа и е издадена на грамофонна плоча.

loading...

Песни на Атанас Косев са издавани от грамофонни фирми в Русия, САЩ, Япония, Белгия, ГДР, Финландия и др. Носител е на отличия на ЮНЕСКО и ФИДОФ, наградата на София (1968 г.).

През 90-те години на ХХ век Атанас Косев активно пише и стихове. До 2003 г. има издадени 8 стихосбирки.

Източник: ubc-bg.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!