Днес е роден българският журналист и писател Юлиан Попов!

Честит рожден ден на българския писател и журналист Юлиан Попов!

Юлиан Георгиев Попов е роден е на 21 септември 1959 г. в град София, България. През 1985 година отваря в дома си първата (след Втората световна война) българска частна галерия „357“. От 1985 до 1990 г. е редактор в списание „Факел“.

През този период превежда и представя редица неизвестни дотогава в България автори като Даниил Хармс (автор на първия български превод на пиесата му „Елизавета Бам“), Дмитрий Пригов и други. Редактор е на 2 сборника на Владимир Висоцки. Правнук на македонския деец Никола Габровски и на Георги Рафаилович.

Той е сред създателите на частния Нов български университет и негов пръв изпълнителен директор. Директор е на британската благотворителна организация „Friends of Bulgaria“. Председател е на управителния съвет на Европейския Институт за Ефективност на сградите, базиран в Брюксел и на управителния съвет на фондация „Елизабет Костова“. Член е на Настоятелството на Новия български университет, Консултативния съвет на Кеймбриджката програма за устойчиво лидерство и Стратегическия борд на Тунизийското училище по политика. Той е политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация.

Юлиан Попов създава първия български блог за актуални политически публикации

loading...

Негови статии за европейска политика, разширяване на Европейския съюз, енергетика и устойчиво развитие са публикувани във водещи международни издания, като „Би Би Си“, „Ал-Джазийра“, „Financial Times“, „The Independent“, „EU Observer“, „European Voice“ „The Scotsman“ „Gazeta Wyborcha“, „Dziennik“ и др.

Автор е и на стотици статии, публикувани в България и чужбина – за разрастването на Европа, английския живот и политика, образованието по света.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!