Днес е роден българският актьор Никола Дадов!

Никола Дадов е български драматичен и киноактьор, заслужил артист.

Любимецът на няколко поколения, артистът Никола Томов Дадов (Мамата) е роден на 20 ноември 1921 г. в Струмица, Югославия, в семейството на потомствени градинари. Неговият път започва като сценичен работник в театъра на Горна Джумая (днешния Благоевград).

После учи в Музикалната академия (при проф. Христо Бръмбаров), но войната прекъсва следването му и той тръгва по фронтовите пътища. Девет ордена за храброст ще получи, после с години ще лекува раните и ще се учи да ходи.

Пъвата му роля – Македонски в „Хъшове“. За да пресъздаде в богатия си театрален живот над 250 образи. И над 100 в киното. За киното го открива Захари Жендов. Първата роля – селянина Петър във филма „Септемврийци“ (1954). Най-„голямата“ – Гатьо в „Дърво без корен“…

През 1978 -79 г. Никола Дадов бе директор и главен художествен ръководител на театъра… (И е единственият, може би, директор на театър, издал заповед за наказание на себе си, на артиста Никола Дадов!)

loading...

Заслужил артист.

През 1999 г. му бе присъдено званието Почетен гражданин на Враца.

Никола Дадов умира на 22 ноември 2005 г.

Източник: zovzaistina.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.