Днес е роден българският актьор Веселин Калановски!

Веселин Калановски е български актьор.

Веселин Йорданов Калановски е роден на 14 януари 1957 г. в София. По бащина линия родът му произхожда от Косинец, Костурско. Основно образование – 129 у-ще. Средно образование – Техникум по енергетика. 1980-81 г. е стажант-актьор в Д.Т. „Антон Страшимиров“ – Разград.

От 1981 до 1985 г. следва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Енчо Халачев, с асистенти проф. Снежина Танковска и Илия Добрев. Работил е като актьор на щат в Благоевград (1985-88), Шумен (1988), СЛТ „Възраждане“ – гр. София (1988 – 1991), Държавен пътуващ театър (1994). От 1991 г. е актьор на свободна практика и член на трупата на частния Свободен театър.

Известни заглавия с неговото участие са: Левски в „Тайната вечеря на Дякона Левски“ – Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“ в Благоевград и Театър „Българска армия“, Креон в „Едип цар“ и „Антигона“ – Благоевградски театър, Маяковски в „Барабан за екзекуция“ – Студиен литературен театър „Възраждане“, Амнон в „Йонадав“ – Студиен литературен театър „Възраждане“, Епископ Методий във „Вавилонската кула“ – Театър „Сълза и смях“, Хъмбарт Хъмбарт в „Лолита“ – Благоевградски театър и Свободен театър, Христофоров във „В полите на Витоша“ – Свободен театър, Сър Тоби в „Дванадесета нощ“ – Свободен театър, Василий в „Процесът против богомилите“ – театър София, Матиас в „Моята скъпа лейди“ – „Сатиричен театър“ и театър „Галерия“, „Амадеус“ и „Антихрист“ в Нов Театър НДК, Патрик в „Иначе казано“ – Младежки театър „Николай Бинев“ и др. Съосновател и Председател на УС на „Свободен театър“ (1991 – 2001 г.). Член на Комисията за субсидии за театрални проекти към МК през 1996 -1998 г. Заместник-председател и член на Управителния съвет на сдружение „АртистАутор“ от 2011 г.

Водещ на предаванията „На този ден“ (2002 – 2003), „Щастливата шестица“ (2005), „Това е цената“ (2014 – 2015)
Телевизионни сериали: Джими в „Хотел България“ – Нова телевизия (2004), Боян в „Людмил и Руслана“ – БНТ (2008), Капитана в „Домашен арест“ – bTV (2012 – 2013), Цветан Конов в „Скъпи наследници“ – bTV (2018).

loading...

Калановски се занимава с озвучаване от 1984 г.

Озвучавал е в сериали като „Бъфи, убийцата на вампири“, „Старгейт“, „Безследно изчезнали“, „Терминатор: Хрониките на Сара Конър“ и други. Филми с неговото участие са „Шрек“, „Ледена епоха“, „Роботи“, „Гарфилд 2“, „Мадагаскар 3“ и други. Също така участва в дублажа на няколко сериала от поредицата „Бен 10“, озвучава Чичо Стан в „Тайните на Гравити Фолс“ и Багира в „Книга за джунглата“ от 2016 г.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!