Днес е родена доц. Петя Александрова!

Петя Александрова Александрова е български кинокритик. Родена е в град София на 5 юни 1960 г. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност кинознание. Доктор по кинознание с дисертация на тема „Словесният образ на филма. Филмовото заглавие – от словесен до кинообраз“ (2007). Преподавател в Нов български университет (1995), доцент (2012).

Петя Александрова е селекционер на международните и български студентски филми за Студентския филмов фестивал „Ранно пиле“, организиран от Американска фондация за България (2005-2011).

Активен член на ФИПРЕССИ (Международната организация на филмовите критици) – член на неговото жури на София Филм Фест 2007.
Научна заетост към Институт за изследване на изкуствата при БАН.

Редактор в издаваното от БТА месечно списание за култура ЛИК от 2000 г.

loading...

Петя Александрова е носител на наградата за оперативна критика на Филмовата академия и Съюза на българските филмови дейци (2010).

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!