Днес е родена българската състезателка по академично гребане Стоянка Груйчева!

Стоянка Груйчева е българска състезателка по академично гребане.

Стоянка Груйчева е родена на 18 март 1955 г. в с. Старосел, Пловдивско. Средно образование завършва в Техникум по обществено хранене (Пловдив).

Започва да тренира гребане през 1970 г. в АФД „Тракия“ при Милка Кулева. В дисциплината двойка без рулеви нейна партньорка е Сийка Келбечева. Събира ги треньора треньора Николай Здравков.

В националният отбор треньор е Виктор Дорофеев. От 1976 г. побеждават всички, дори лодки водещите в този спорт на ГДР и ФРГ. Първи са на регатите в Есен и Виши. Пред 1975 г. заема 4 място на световната първенство в Нотингам.

loading...

Печели златен медал от двойка без рулеви на олимпиадата в Монреал през 1976 заедно със Сийка Келбечева. На Летни олимпийски игри 1980 печелят бронзов медал.

След прекратяване на спортната си кариера след олимпиадата в Москва работи като методист и началник водни спортове в дружество „Тракия“. Заедно със съпруга си Емил Барбулов са треньори в Гърция. Преподава и ръководи гребен клуб „Хеброс“. Главен експерт към Министерството на младежта и спорта за Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска област.

Почетен гражданин на град Пловдив. Наградена е с Орден „Стара планина“ I степен „за изключително големите ѝ заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта“ (2012).

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!