Днес е родена българската народна певица Надка Караджова!

Надка Караджова е българска народна певица, сопран, изпълнителка на песенен фолклор от Пазарджишкия край.

Надка Иванова Караджова е родена на 14 март 1937 г. в тогавашното пазарджишко село Триводици (днес Пловивско, Община Стамболийски). Едва 16-годишна Надка Караджова става част от Държавния ансамбъл „Филип Кутев“ с диригент Филип Кутев, в който пее в продължение на 40 години.

Следват участия в хоровете „Космически гласове“ и „Големите гласове на България“. През 1991 г. заедно с дъщеря си Светла и певиците Лиляна Галевска и Стоянка Лалова (всички те солистки на Държавния ансамбъл) основава квартет „Славей“, с който има множество концерти в България и по света. След смъртта на Стоянка Лалова, алтовата партия в квартета пее Марияна Павлова.

Успоредно с хоровия репертоар, певицата записва над 300 солови народни песни. Прави стотици студийни записи за фонда на Българското национално радио, издава 27 албума и участва в много филми, заснети от Българската национална телевизия.

През 2009 година Надка Караджова участва в записите на издадения от БНР диск с изпълнения на български народни певци, Теодосий Спасов и оркестъра за народна музика на радиото, в голямата Мадарска пещера.

Дискът е в два варианта – аудио и видео, и се нарича „Магията на Мадара“. Той е уникален не само заради акустиката на природната забележителност, където са осъществени записите, но и заради участието на едни от най-големите певци и певици на България, събрани именно там за запис.

loading...

Последната телевизионна поява на певицата приживе е в предаването „Комиците“ на 31 декември 2010 г., 4 дни преди смъртта ѝ.

Умира внезапно на 3 януари 2011 година в София, като причина се посочва силна сърдечна криза

През 1978 година нейната песен „Заблеяло ми агънце“ печели наградата на радиоконкурса „Би Би Си-2“. В Англия е издадена плоча, озаглавена „Блеещите балкански агънца“. В Япония са издадени дискове с изпълнения на ансамбъл „Филип Кутев“, Надка Караджова, квартет „Славей“ и сестри Бисерови от поредицата „Българското многогласие“.

Надка Караджова е носителка на отличията „заслужил“ и „народен“ артист. Удостоена е с множество престижни награди и отличия като: Орден „Кирил и Методий“, орден „Народна република България“, орден „Стара планина“, призовете „Братислава“, „Златно перо“ и приз „Нестинарка“ от Международния фолклорен фестивал в Бургас.

През 1994 година името ѝ е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.

В нейна памет БНТ заснема докуметалния филм „Славеите на Надка Караджова“.

През месец март 2011 година квартет „Славей“ се преименува на квартет „Надка Караджова“.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!