Войводата Алтънлъ Стоян – страшилището изгонил бесните турци и Кара Феиз от Котел!

 

Алтънлъ Стоян е прочут български войвода. Ражда се през 1767 година. Отличавал се с красота, смелост и дързост.

Областта му на влияние е била тази на Котел и околностите. Ходел е с отбрана дружина и е бил винаги нашит по дрехите с алтъни, от където идва и името му. На запад от Котел войводата е бил страшилище за поробителите.

Според едни от народните поверия името Алтън Стоян идва от това, че е имал страшен белег на бузата, от който чак се виждала костта. За да скрие страшния белег, в Търново златар му го скрива със златна пара прикрепена със златно синджирче на бузата. Златните пари тогава са се наричали алтъни. И от там – Алтънлъ Стоян.

Според други легенди името на страшния войвода е дошло от притежаваният от него калпак обшит с алтъни, който му бил подарен от високопоставен турски паша. Когато минавал покрай мястото където Воеводата свирел на кавал останал възхитен от музиката и таланта на Стоян, пашата му подарил калпака – символ на уважение и почит при турците.

За Алтънлъ Стоян се носят легенди и предания. Обикалял с дружина от около двайсетина юнаци. Три пъти са удряли и обирали султанската хазна. Почти всичко, което е заграбвал е раздавал на бедните и беззащитните люде. Той бил тяхната закрила и надежда. Убива турски чиновници на висок пост, както и водача на турските потери. При Риш и Добрал освобождава почти 40 жени и деца.

loading...

Войводата и дружината му вземат участие в отбраната на Котел от набезите на Кара Феиз от 1800 година. Обира хазната на империята при Чалъкавашкия проход през 1828 година, а всичкото злато и скъпоценности са били носени от цели 40 катъра добитък.

При престрелка по обира е ранен. Пристига в Котел, но доктора в града не успява да го спаси от лютите му рани. Подвизите му са възпети в много народни песни и легенди.

Източник: opoznaybulgaria.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!