Гушовският манастир „Свети Архангел Михаил“

Гушовският манастир „Свети Архангел Михаил“(„Св.Рангел“) се намира на около 7 км югозападно от Чипровци. До мястото води добър чакълиран път,достъпен за леки коли.

Природата около манастира и гледките които се открояват от него са божествени-истинска благодат.

Според местната легенда преди много години на този ден хората са ходели в планината при манастира, а от Балкана слизал елен, който носел името Гушовец, което идвало от бялото петно на гърдите му. Хората го чакали да си почине и да пие вода и го принасяли в жертва. Един път обаче еленът закъснял и хората го заклали преди да си е починал, и да е пил вода. Оттогава, никога повече не дошъл елен.

Народната памет е съхранила тази легенда и я свързва с датата на избухването на Чипровското въстание -6 септември. От незапомнени времена до днес всички чипровчани почитат 6 септември, като се събират до останките на Гушовския манастир и правят народна трапеза-курбан.

Не се знае кога е бил създаден Гушовския манастир,но в действителност е бил опожарен и разорен след трагичния развой на Чипровското въстание през 1688 г.Има сведения,че тук оттеглилите се въстанници са дали последен отпор на освирепелите орди.

loading...

Знае се и,че в началото на XVII в. владиката отсядал тук при идването си от София.

Гушовският манастир играе не по-малка роля от Чипровския “Св.Иван Рилски“,както за историческата наука,така и и за развитието на Чипровци като културно-просветно средище.

От някогашния манастир днес са останали зидовете от църквата и купчини камъни от манастирските сгради.
Манастирският храм представлява еднокорабна,едноапсидна постройка с притвор.Стените му са градени с ломени камъни споени с хоросан, днес те са изцяло вкопани в земята на дълбочина до 2 м. В северозападния ъгъл са каноничните проскомидийна ниша и умивалня,има две ниши и от двете страни на входа на западната стена.

За това ,че църквата е била някога отвътре украсена със стенописи говорят,срещащите се тук-таме малки живописни фрагменти.

Силно въздействащ е каменният кръст величествено извисяващ се на хълмчето северозападно от манастира.
Това което се е направило за почти неизвестния допреди няколко години Гушовски манастир,може само да бъде пример за подръжание,чест прави и на организаторите на това начинание.

Източник: svetimesta.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!