Великите български владетели: Хан Кормесий

Хан Кормесий е син на хан Тервел (701-718) от рода Дуло. В ”Именника на българските ханове” името му не се чете поради заличаване на мястото, където е изписано.

Хан Кормесий е споменат изрично обаче в западните хроники на Зигеберт и на монаха Алберих, като е наречен ”третият господар на българите” след Аспарух е Тервел.

Това е важно с оглед на войната с арабите през 717-718 г. и спасяването на Константинопол и Европа от тяхното нашествие, тъй като българите имат основна заслуга за победата.

Кормесий се споменава също от византийския хронист Теофан Изповедник като помощник на Тервел още при сключването на договора с Византия за война срещу арабите, в която изглежда взема и лично участие.

Сведения за хан Кормесий има и в един от надписите около Мадарския конник, изписан вероятно по негова заповед, когато вече е самостоятелен владетел на държавата.

loading...

В него името му се чете като Крумесис и се свързва с получаването на ежегодния данък от Византия.

Плащането на данъка показва, че през повечето години от управлението на Кормесий мирният договор, подписан от двете страни през 716 г., се спазва. Споменава се само веднъж, че имало и нарушения на мира и отстъпването на едно езеро на византийския император.

Според хронологията на ”Именника на българските ханове” този владетел управлява 28 години, т.е. от 721 до 738 г. Кормесий съхранява и развива постигнатото от хан Тервел за издигане на международния авторитет на България в Европа.

Източник: pepatabakova.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!