Трявна има своята легенда!

Много историци казват, че Трявна е основана от боляри, решили да избягат от Търново, след падането на столицата на Второто Българско царство под османска власт. Подобно на Боженци и това селище имало своите болярски заселници.

Но легендата твърди, че лично цар Калоян – най-младият и юначен от тримата знатни, освободили България от византийците, заселил тук кумани, близки до жена му. Калоян, както и по-големите му братя Петър и Асен, според тревненци, дали обед. Ако с Божията помощ си възвърнат семейните владения, отнети им от византийския император и утвърдят свободата на българската държава да построят църкви и манастири.

Асеневци, както знаем и от историята, надделели над Исак II Ангел и изпълнили своето обещание, дадено пред Бога. Петър построил манастира в Присово, Асен – църква в Дряново, а Калоян в земите на днешна Трявна. След като храмът „Св. Архангел Михаил“, който днес възобновен се издига в центъра на Трявна, станал готов, Калоян довел тук кумани и наредил да уредят живота си на това място. Така възникнал град Трявна.

А църквата днес се белее сред къщите на възрожденския площад. Тя е изпепелена от пожар и е съградена отново през Възраждането, върху основите на средновековния градеж.

Отново се връщаме към нашите трима Асеневци. Този път вторият брат, дал името на династията, е запомнен от поколенията със своя ум и сръчност при воденето на битки. Предание свързва Асен с една хитрост, използвана при победата над византийците в Тревненския проход.

Тогава Цар Асен ловко и умно се справил с армията на Исак II Ангел. Той изпратил в стана на ромеите българин, който се представил за беглец от Асеновите войски. Българинът, подставено лице на Асен, казал на императора, че се очаква куманска конница да пристигне всеки момент, за да подкрепи царя и хората му. Изплашен, Исак II Ангел вдигнал лагера си и тръгнал след българина, който го завел в капан. Ромеите се оказали обкръжени. Императорът избягал, но българите пленили шлема му и куп други значими предмети. Така Асен I Белгун спечелил срещу византийската армия.

Пак по времето на Асен I се взело решение мощите на Св. Иван Рилски да бъдат пренесени от Средец в Търново. Царят наредил да се построи църква в чест на Рилския Пустинник. Но строежът на храма се забавил, а процесията от Средец вече била тръгнала към столицата на Второто Българско царство, затова шествието спряло на едно възвишение, край Трявна.

Надошли местните, а и търновци, да се поклонят на мощите на светеца. Толкова много кръстове занесли хората на височината, че тя започнала да се нарича Кръстец. След седем дни свалили целебните мощи на Св. Иван Рилски в Калояновата църква „Св. Архангел Михаил“. А от там те поели към Търново, заедно с 300 души стража, свещеници, архиепископи.

Легендите и преданията за Трявна са интересни и все царствени. Отидете, за да видите тези чудни места отблизо!

Източник: travelnews.bg


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.