Първият кмет на Ловеч – Иван Драсов

Българският революционер Иван Драсов е общественик и държавник, народен представител в I-вото Велико народно събрание и кмет на град Ловеч.

Иван Драсов е роден на 19 март 1848 година в Ловеч. Учи в Горнокрайското взаимно училище „ Свети Апостоли “. След неговото завършване се занимава с търговия. На ловешките граждани е известен с името „ Ваньо Терзията “.

Драсов участва активно в борбата за създаване на независима Българска църква. Деец е на Ловчанското читалище „ Наука “ и забележим самодеец в неговите театрални постановки.

Близък съратник и доверено лице на Васил Левски. В личния бележник на Левски е записан с името «Ваньо». През 1869 г. в дома на Иван Драсов е свикано първото събрание на Ловешкия частен раволюционен комитет , на което присъстват и Марин Поплуканов, Димитър Пъшков, Иванчо Колев, Анастав Хитров, Хросто Йовков и др. Драсов е избран за временен председател на комитета, а по-късно за негов секретар. Член на Привременното правителство на ВРО.

Иван Драсов напуска Ловеч в края на август 1872 г. след обира в хаджи Денчовата къща, предупреден от Али Чауш.. Отива да учи в Чехия в гимназиите в Писек и Прага. Там провежда агитационна дейност между българските ученици. Едновременно е заподозрян от турските власти за участие в революционна дейност. След завършване на образованието си се установява в Букурещ.

Драсов участва в Общото събрание на БРЦК, проведено на 12 август 1875 година в Букурещ по негова инициатива, както и на Христо Ботев и Стефан Стамболов. Там се взема решение за всеобщо въстание в България. Избрано е и ново ръководство на БРЦК, в който влизат Христо Ботев, Иван Драсов, Христо Чобанов,Димитър Ценович и Драгой Шопов. Иван Драсов е секретар на комитета.

Революционния му псевдоним е „ Афъз ефенди “. Във връзка със Старозагорското въстание от 1875 г. и Априлското въстание , Драсов развива широка дейност сред българската емиграция в Румъния. Близък приятел е на Христо Ботев и Панайот Хитов.

По време на Руско-турската война Драсов се поставя в услуга на руското командване.

След второто Освобождение на Ловеч той е избран от ловешките граждани за пръв кмет на града. Той полага основите на местната власт в сътрудничество с Временното руско управление.

Драсов участва в избирането на първия български княз като народен представител от Ловеч в I-то Велико народно събрание. Народен представител от гр. Тетевен във II-то Обикновено народно събрание. Активен деец на Народно-либералната партия (стамболовисти). Секретар е на Ловешкия окръжен съвет, окръжен управител в Берковица, Севлиево, Свищов, Търново и Варна. Надзирател в Ловешката държавна болница .

Оставя Личен фонд в Държавен Архив, Варна. Неговото име носят улици в Ловеч, Варна, София и Пловдив. Днес родовата „ Драсовата къща “ в Ловеч е част от етнографския комплекс на Регионален исторически музей – Ловеч.

Източник: teenproblem.net


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!