На 9 януари си спомняме за Лозан Стрелков!

Лозан Стрелков, псевдоним на Лозан Иванов Богданов, е български поет, драматург и публицист. Роден е на 7 юли 1912 година в белоградчишкото село Скомля.

Написва поемата „Бент“ (1937) и стихосбирката „Тревога“ (1940). Автор е на пиеси, които включват „Разузнаване“, „Часът на щастието“, „Среща“, „Пътуване към истината“ и други. За драмата си „Разузнаване“ е награден с Димитровска награда. Сценарист е на филма „13 дни“ на режисьора Стефан Сърчаджиев.

Работи в редакциите на вестниците „Работническо дело“ и „Литературен фронт“. В последния е главен редактор в периода от 1949 до 1962 година. През 1946 – 1947 година е кореспондент на БТА в Париж, а от 1962 до 1981 година е генерален директор на Българската телеграфна агенция.

Награди и отличия на Лозан Стрелков:

  • Димитровска награда втора степен (май 1950)
  • Заслужил деятел на културата (май 1965),
  • Народен деятел на културата (май 1971),
  • орден „Народна република България“ втора степен (1959),
  • орден „Народна република България“ първа степен (юли 1962),
  • орден „Георги Димитров“ (1972).

Член е на Централния комитет на Българската комунистическа партия.

Умира на 9 януари 1981 година в София.


Източник: wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!