На 9 октомври 1921 г. е роден българският философ Азаря Поликаров!

Азаря Поликаров е български философ (философия на науката) и физик от еврейски произход.

Азаря Призенти Поликаров е роден на 9 октомври 1921 г. в София. Завършва Московския държавен университет, но преди това вече е публикувал първите си работи по квантова механика още като ученик в гимназията. По същото време поддържа кореспонденция с Алберт Айнщайн.

По-късно се занимава с философия, логика и методология на познанието. Създава т.нар. дивергентно-конвергентен метод за решаване на научни проблеми.

Работи в Институт по философия и Центъра за научна информация с Централна библиотека на БАН, на който е бил и директор. През 1966 е избран за член-кореспондент, а от 1984 г. е академик в БАН.

От 1967 до 1970 г. е главен специалист по философия в централата на ЮНЕСКО в Париж.

В периода 1971 – 1973 г. работи в Университетите на Бостън и Питсбърг, САЩ като научен сътрудник.

Изнася лекции в университетите в Лайпциг и Берлин (1956 – 1962), в Славянския университет и в Нов български университет (след 1993).

Библиография:

  • 1941 – „Уводъ въ теорията на относителностьта“, Издателство „Д. Гологановъ“, София
  • 1942 – „Отъ Коперникъ до Айнщайнъ“, Издателство „Новъ Свѣтъ“, София
  • 1945 – „В защита на науката“, Издателство „Нариздат“, София
  • 1945 – „Загадката на космическите лъчи“, Издателство „Лъч“, София
  • 1945 – „Постижения на съвременната наука“, Издателство „Нариздат“, София
  • 1948 – „Всеки може да разбере Айнщайновата теория“, Издателство „Народна книга“, София
  • 1963 – „Относителност и кванти“, Издателство на БАН „Марин Дринов“, София
  • 1977 – „Физиката на ХХ век“, Издателство „Партиздат“, София
  • 1981 – „Очерци по методология на науката“, Изд. „Наука и изкуство“, София
  • 1983 – „Просто на шега“, Издателство „Партиздат“, София
  • 1987 – „Ориентиране в методология на науката“, Издателство „Наука и изкуство“, София
  • 1993 – „Научни революции и прогрес“, Университетско издателство „Климент Охридски“, София
  • 1996 – „Революции във физиката“, Издателство на БАН „Марин Дринов“, София
  • 1997 – „Псевдонаука“, Издателство „Христо Ботев“, София
  • 1999 – „Философска одисея“, Издателство на БАН „Марин Дринов“, София

Азаря Поликаров умира на 16 март 2000 г. в София

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.