На 6 януари умира българският актьор Стоян Бъчваров!

Стоян Бъчваров е български драматичен актьор, един от пионерите на българския национален театър, той е директор на театър, режисьор и актьор. Родът му е от Медвен, Котелско.

Завършва мъжката гимназия във Варна. Специализира театрално изкуство в Москва и Мюнхен (1908).

Пътувал е из България с „театъра на В. Чернодрински“ и със „Съвремнния театър“ (1905, 1919-1920). Бил е режисьор в трупата „Смях и сълзи“ (1910). Играл в Народния театър в София (1904, 1907, 1909, 1911-1918, 1924-1930, 1937-1948), а през 1921 създава Варненския общински театър, днес носещ неговото име.

Във Варна той събира трупа и репетициите започват на 13 февруари 1921 г. Първата премиера е на 12 март. Спектакълът е „Инстинктът“ на Анри Кестмекер. След него поставят „Врагове“ на Максим Горки, „Фарисеи“ на Бърнард Шоу, „Жестокият благодетел“ от Карло Голдони. Една от най-силните и най-обсъждани роли на Стоян Бъчваров остава тази на Едип.

След смяната на властта в общината, Бъчваров е освободен от длъжност. Той остава във Варна и заедно с повечето от актьорите от трупата си поставят пиеси на сцената на зала „Ранков“. Наричат се Театър „Пробуда“.

Връщат го в общинския театър за кратко през 1922 г., а след 9 юни 1923 г. Стоян Бъчваров окончателно е принуден да напусне и театъра, и града.

Директор на Окръжния театър в Русе (1931). Артист в Драматичен театър – Пловдив (1936).

Участва в основаването на САБ.

Умира в София на 6 януари през 1949 г.

По-важни негови роли са Тартюф („Тартюф“ от Молиер), Щастливцев („Лес“ от А. Н. Островски), Лука („На дъното“ от Максим Горки) и други. Постижения са участията му в киното – Хитър Петър в „Хитър Петър и Настрадин Ходжа“ (1939) и Хаджи Генчо в „Българи от старо време“ (1945, режисьор Д. Минков) и други.

Женен е за Николина (Коля) Бъчварова, също актриса. Заедно имат 2 деца – Вили и Крум.

Братът на Стоян Бъчваров, Димо е първият кмет на село Медвен след Освобождението.

Правнук на Стоян Бъчваров е известният актьор Ути Бъчваров – театровед, и водещ на кулинарното предаване „Вкусно“. Внучка Галя Бъчварова-театровед, редактор и основател на ТВ Театър. Внук – Стоян (Румен) Бъчваров – актьор.


Източник: bg.wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!