На 31 януари 2007 г. стартира изграждането на магистрала Люлин!

На 31 януари 2007 г. стартира изграждането на магистрала Люлин!

„Люлин“ е автомагистрала в Западна България. Свързва София и Перник с дължина от 19,135 км. Представлява двулентов автомобилен път с допълнителна аварийна лента и разделителна ивица. Магистралата е част от път Е79 и Общоевропейските транспортни коридори номер IV и VIII.

Общата стойност на проекта за изграждането на магистралата е 185 млн. евро, като от тях 135 млн. евро са безвъзмездна помощ по програма ИСПА.

Магистралата е кръстена на планината Люлин през която преминава.

На 31 януари 2007 година стартира изграждането на магистралата, срокът на строителството е 3 години. Тогавашният министър-председател Сергей Станишев прави първата символична копка на трасето с багер на турския строителен консорциум „Мапа Дженгиз“ ДЗЗД.

Към месец юли 2008 година са изпълнени 303 000 куб. м изкопи, 152 000 куб. м насипи, 10 000 куб. м бетонови работи, 2023 изливни пилота и са използвани 1100 тона стомана

През месец януари 2011 година е обявено, че на 15 март трябва да бъде пуснато за движение платното от Перник към София, a на 15 май да бъде открита цялата магистрала.

На 14 март 2011 година е обявено, че предварителното пускане на едното платно на магистралата се отлага поради лоши атмосферни условия, попречили за полагането на износоустойчив слой асфалтобетон.

На 15 май 2011 г. магистралата е официално открита. Това е и първата изцяло построена магистрала в България

С решение на МС от 27 декември 2018 година Люлин престава да съществува като самостоятелна магистрала и става част от АМ „Струма“.

Източник: wikipedia.org


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!