На 28 ноември е родена българската биатлонистка Екатерина Дафовска!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Екатерина Дафовска!

Екатерина Дафовска е българска биатлонистка. Родена е на 28 ноември 1975 г. в град Чепеларе, област Смолян. На 15-годишна възраст се записва в спортния клуб на родния си град, където започва да се занимава с биатлон. Първият ѝ успех е през 1993 г., когато печели бронзов медал на световно първенство за девойки.

Екатерина Дафовска е най-успялата българска биатлонистка. В кариерата си има олимпийска титла, европейска титла, както и два бронзови медала от световни първенства.

Печели първия и единствен златен медал за България от Зимни олимпийски игри, в Нагано на 9 февруари 1998 г. в дисциплината 15 километра индивидуално. До този момент България има само бронзово отличие, спечелено от Иван Лебанов на провелите се в Лейк Плесид, Зимни олимпийски игри от 1980 г.

Дафовска печели и златен медал в индивидуалната дисциплина на 15 километра за жени на Европейското първенство по биатлон през 2004 г. в Минск. Тогава 28-годишната чепеларка прави само две грешки в стрелбата и заема първо място с общо време 46:14,7 минути. Така към олимпийската титла от Нагано прибавя и европейската в тази дисциплина. Неин личен треньор е Боран Хаджиев, а в националния отбор Николай Болчев. През март 2007 г. обявява, че прекратява състезателната си кариера.

Награди:

  • Най-добър спортист на Балканите за 1998 г.
  • Спортист №1 на България за 1998 г.
  • В Топ-10 при определяне на най-добър спортист на България за 2003 г.

Постижения на Екатерина Дафовска:

  • Трето място в индивидуалната дисциплина на световното първенство в Антхолц (1995).
  • Трето място в индивидуалната дисциплина на световното първенство в Оребли (1997).
  • На зимните олимпийски игри в Нагано става първата олимпийска шампионка за България от Зимни олимпиади в коронната си дисциплина 15 км индивидуално (1998).
  • На зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити завършва пета (2002).
  • Европейска шампионка в Минск (2004).
  • На зимните олимпийски игри в Торино завършва осма в нововъведената дисциплина масов старт (2006).

Източник: wikipedia.org


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.