На 22 март 1925 г. е родена българската дарителка Лили Шмидт!

Лиляна Ангелова Шмидт, по-известна като Лили Шмидт, е българска общественичка и дарителка.

Родена е на 22 март 1925 г. в гр.Кюстендил. През 1968 г. заминава за Германия, където създава семейство. Работи като медицинска сестра. Чак след 1990 г. българските власти ѝ разрешават да посети родината си. Основава Фондация „Помощ за България“ във Франкфурт на Майн, където живее. Привлича дарители с личния си авторитет и контакти. Към България поемат тирове с дрехи, оборудване за социални домове, лекарства за болни, пари за трапезарии за социално слаби.

През 2003 г. „швестер Лили“, както я наричат е наградена от президента на Германия с медал за благотворителност „Фердинс Кройц“, а през 2005 г. и българският президент Георги Първанов и връчва отличие за тези заслуги – орден „Мадарски конник“.

Лили Шмидт е почетен член на кюстендилското женско дружество „Майчина любов“. Чрез Фондацията „Помощ за България“ на български болници, общини и социални учреждения са дарени лекарства, дрехи, медицинско оборудване и апаратура за милиони евро. За своята всеотдайна благотворителна дейност и милосърдие я наричат „българската Майка Тереза“.

Удостоена със званието „почетен гражданин на Кюстендил“ на 30.10.2008 г.

Умира на 9 август 2016 . в Кюстендил


Източник: wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!