На 21 март 1898 г. е роден българският поет Йордан Стратиев!

Йордан Стратиев е български поет, преводач и дипломат.

Йордан Стефанов Стратиев е роден на 21 март 1898 година в Станимака. Получава гимназиално образование в София. През 1921 година завършва Софийския университет със специалност „Право“.

Работи в Министерството на външните работи. На дипломатическа служба е в Румъния, Югославия, Австрия, Белгия и Чехословакия.

През 1927 година публикува стихосбирката „Велики Петък“. Автор е на детските книги „Доктор Петър. Поема за деца“ (1956) и „Жабешка история. Приказка в стихове“ (1960). Негови стихове са публикувани в „Българан“, „Българска мисъл“, „Златорог“, „Литературен глас“, „Стършел“ и други. Използва псевдонима Даню за публикуваните си стихове в „Българан“.

Работи също като преводач от руски и румънски език. Негово дело е преводът на драмата „Орлето“ от Едмон Ростан. Превежда също Ендре Ади, Райнер Мария Рилке, Миклош Зрини, Балинт Балаши, Михай Еминеску, Даниел Бержени, Михай Вьорошмарти и други.
В резултат на промяната на държавната власт в България след Деветосептемврийския преврат, Стратиев е репресиран и изпратен в концлагера Белене.

Йордан Стратиев умира на 22 февруари 1974 година


Източник: wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!