На 20 март 1946 г. умира българската писателка Санда Йовчева!

Санда Йовчева е българска писателка, журналистка, преводачка и общественичка.

Родена е на 6 ноември 1882 г. в Нова Загора. Завършва гимназия в Стара Загора (1900 г.), след което записва славянска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Продължава образованието си и го завършва в Загреб през 1907 г. След завръщането си в България Санда Йовчева работи като учителка. Тя участва в издаването и редакцията на списанията „Утрина“ и „Миротворец“, основава и редактира в-к „Литературен живот“ през периода 1940 – 1943 г.

Санда Йовчева е една от първите жени-пацифистки в България. Тя е съоснователка и активен член на Българския женски съюз, председател е на женската секция при Славянското дружество, дейна участничка е в Клуба на българските писателки и др.

Санда Йовчева превежда от сърбохърватски език. Автор е на разкази, повести, романи, произведения за деца.

Нейни съчинения са:

  • В мечти (1925 г.),
  • Жетвен ден (1928 г.),
  • Отхвърлените (1930 г.),
  • Кръст за храброст (1931 г.),
  • Бояна войвода (1934 г.),
  • Княгиня Мара (1934 г.),
  • Ние в дълбокия тил (1937 г.),
  • Малката цветопродавачка (1941 г.) и др.

Санда Йовчева умира на 20 март 1946 г. в София.

Санда Йовчева е учителка на Николай Хрелков в прогимназията в Бяла Слатина. По време на интернирането му помогнала да не бъде пратен в Гонда вода, а в Лъджене поради болестта му.

За нея той споделя:

„ Бих искал да има такъв уред, с който мога да ѝ кажа в гроба:
– Скъпа другарко, ти ни напусна малко усамотена, но ти много обичаше България! Е, добре, тая България също много те обичаше. Твоето дело на предана дъщеря ни е скъпо. Спи спокойно!


Източник: wikipedia.org

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!