На 19 октомври 1938 г. е роден българският агроном Петър Иванов!

Петър Иванов е български аграрен учен, специалист в областта на растителните биотехнологии.

Роден е на 19 октомври 1938 г. в гр. Добрич. Завършва Висшия селскостопански институт „Г. Димитров“ – София, специалност „Полевъдство“, а по-късно следва специалност „Химия“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

През 1963 г. Иванов е избран за научен сътрудник по биохимия в Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево. През 1991 г. му е присъдена научната степен „Доктор на науките“, а през 1991 г. е хабилитиран е като ст.н.с. I ст..

От 1983 до 1986 г. Петър Иванов е завеждащ секция „Селекция на слънчогледа“, а след 1986 г. е завеждащ на новосъздадената секция по „Генно инженерство и тъканни култури“ (по-късно „Биотехнологии“). От 1986 до 1990 година е секретен сътрудник на Държавна сигурност. От 1993 до 2001 г. е директор на Добруджанския земеделски институт.

Иванов е автор на над 100 научни публикации в областта на растителните биотехнологии, голямата част от които са публикувани в реномирани научни издания в чужбина. Създател е на школата по генно инженерство в Добруджанския земеделски институт и е научен ръководител на докторантурите на почти всички научни сътрудници в секцията. Заедно с това той е пионер в областта на биохимичните качества на слънчогледовото масло и е автор на първите сортове и хибриди слънчоглед в България с високоолеинов състав на маслото.

Петър Иванов е настоящ член на подкомисия на ВАК. Бил е член на специализирани научни съвети и на редакционни колегии на научни списания. Представя научни доклади на множество научни форуми в чужбина.

Източник: bg.wikipedia.org


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.