На 17 март 1991 г. Премиерът Димитър Попов подписва първото споразумение с МВФ

На 17 март 1991 г. служебното правителство на Димитър Попов подписва първо споразумение с Международния валутен фонд (МВФ).

То обхваща периода 15 март 1991-15 март 1992. По него са предвидени покупки на специални права на тираж за 279 млн. и 60,6 млн. СПТ по т.нар. CCFF (Compensatory and Contingency Financing Facility) като компенсация за повишените разходи на България по вноса на енергийни ресурси във връзка с персийската криза. Поради неизпълнение на параметрите на споразумението последният транш не е получен.

Димитър Илиев Попов е български юрист и политик, министър-председател на 78-то правителство на Република България (1990-1991).

Роден през 1927 г. в гр. Кула, обл. Видин, Попов е завършил право в СУ „Климент Охридски“. Работил като юрисконсулт в София и съдия в Софийски градски съд.

По време на икономическата криза през 1990 г. оглавява правителството „на националното съгласие“, подкрепено от повечето политически партии и с участието на експерти от БСП, СДС, БЗНС.

През 1992 г. се кандидатира неуспешно за президент от името на Българската демократическа партия.

Димитър Попов ще бъде запомнен и с крилатата фраза: „За Бога, братя, не купувайте!“


Източник: faktor.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!