На 16 януари 1904 г. е роден българският писател Димитър Добрев!

Димитър Добрев Димитров е български писател, редактор, читалищен деец, книгоиздател, общественик. Основател и издател на вестник „Светлоструй”.

Димитър Добрев Димитров е роден на 16 януари 1904 г. село Щръклево, Русенско, Княжество България. Баща му е Добри Димитров-Комитата, участник в Освободителната война като преводач, а след Освобождението участник в русенския бунт на русофилите и във въстаниено в с. Тръстеник, заради което е осъден и лежи в затвора.

Завършва основното си образование в Щръклево, а след това Русенската мъжка гимназия през 1922 г. Първите му творби са отпечатани в „Ученически вестник” през 1919 г. Член на редакционния комитет на ученическото литературно списание „Светли зари”.

Първата му стихосбирка „Първи опити” е издадена през 1920 г. докато още е ученик. В периода 1921-1922 г. е редактор на малкия местен вестник „Литературен преглед” под псевдонима Асен Лютаков. В него е публикуван разказът „Грешен човек” от Георги Караславов.

След завършване на гимназията работи като писар в селската община. В селото основава въздържателно дружество, играе в театралната трупа „Сълза и смях” и е секретар-касиер на селското читалище „Възраждане”.

През 1924 г. е издадена втората му стихосбирка „Кървави петна”. През 1928 г. основава месечния вестник „Светлоструй”, който издава до април 1941 г. Вестникът е печатен орган на читалището, замислен като литературна трибуна на писателите, живеещи извън столицата.

Определян като „феномен”, той бързо прераства от селски литературен лист в най-големия и единствен по рода си литературен вестник в провинцията между двете войни. В него сътрудничат едни от най-големите имена на българската литература.

Той се издава на собствени разноски и се разпространява на ръка и чрез абонамент в страната. През 1936 г. започва да се издава в София, където Димитър Добрев се премества по политически причини.

В София писателят работи в Съюза на общинските служители в периода 1936-1941 г. Следва администрация в Свободния университет в София (1937-1942), (днес УНСС). В периода 1941-1942 г. работи в културното отделение на Скопската община, а в периода 1942-1945 г. – в издателство „М. Г. Смрикаров”–София.

Димитър Добрев е съосновател на Съюза на писателите от провинцията през 1934 г. Секретар е на Съюза на българските писатели в периода 1935-1937 г. Съредактор е на вестник „Весела дружина”. В София издава антологията „Светлоструй”, от която излизат 50 книги, сред които романът „Когато човекът не беше” от Димитър Ангелов, стихосбирките „Хора по стрехите” от Лъчезар Станчев и „След дъжд” от Димитър Гундов.

През 1945 г. основава литературния седмичник „Лост”, а през 1946 г. – „Стожер”. Главен редактор е на издателство „Народна култура” през 1945-1970 г. Основател е и почетен редактор на литературния алманах „Светлоструй” в Русе през 1980 г.

Писателят е автор на повече от двадесет книги – стихосбирки, проза, есета, разкази, биографични очерци, мемоари, приказки.

Димитър Добрев Димитров умира на 3 май 1985 г. в София. За дейността му са запазени материали в Музейната сбирка на „Светлоструй” в с. Щръклево, която той основава, и в отдел “Краезнание” в Регионална библиотека „Любен Каравелов”-Русе.

Източник: wikipedia.org


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!