На 16 август православната църква почита Свети Йоаким Осоговски

На 16 август Българската православна църква чества паметта на Свети Йоаким Осоговски, живял в края на 11-и и началото на 12-и век.

Приема се като последовател на Свети Иван Рилски, защото избира неговия начин на живот.

Родното му място е неизвестно, знае се само, че дошъл от запад в Осоговската планина. Неизвестен по име болярин от Градец, недалеч от Крива Паланка (днес в Македония), му посочил търсеното място за монашеско уединение – една пещера край Сарандапор, днешната Крива река.

Тук Свети Йоаким Осоговски прекарал живота си в пост и молитва, а местните българи го почитали като свят човек.

След смъртта му през 1105 г. неколцина ловци го погребали пред неговата пещера. След петдесет години един монах – овдовелият свещеник Теодор, се заселил на същото място, приемайки монашеското име Теофан. Той открил чудотворните мощи на светеца, които били положени в построената в негова памет църква.

В средата на XII в. култът към Свети Йоаким Осоговски станал толкова популярен, че около храма бил изграден едноименният манастир – светилник на българщината в този български край през следващите столетия.

Манастирът бил посещаван от цар Калоян в началото на XIII в. В този манастир през 1393 г. самостоятелният български владетел на Северна Македония – Константин Деянов (Драгаш) пренесъл от Търново мощите на св. Иларион Мъгленски.

Годината на своята кончина преподобни Йоаким благоволил сам да открие на сън: „Осем години пред голямото слънчево затъмнение“, което станало на 19 март 1113 г. Следователно, преподобни Свети Йоаким Осоговски се представил в Господа на 16 август 1105 г.

Източник: novini.bg

Вижте повече на Patrioti Net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари
Loading...

loading...

Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.