На 12 септември е родена актрисата Аня Пенчева!

Честит рожден ден на невероятната Аня Пенчева!

Аня Ангелова Пенчева е родена на 12.09.1957 г. в Смолян. Завършва актьорско майсторство при проф. Сашо Стоянов във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов (1980).

Когато e в 4-ти курс във ВИТИЗ, професор Гриша Островски я взема (заедно с Георги Кадурин – сега директор на Младежкия театър, и с Ваня Цветкова) в Младежкия театър. Там според самата актриса минават най-хубавите й години – и в човешки, и в професионален план.

В Народния театър я канят да замени заминаващата за Италия Елжана Попова. Обявяват конкурс за актриса до 30 г. и Аня поема ролите й. Тя вече е звезда и продължава да играе и ролите си в Младежкия театър.

Първата роля на Аня Пенчева в Народния театър е и първата й среща на сцена със Славка Славова (майка на втория съпруг на Аня). Под режисурата на Кольо Петков играят Свекърва. Славка играе свекървата, Аня – снахата.

В Народния театър актрисата разкрива прелестите, които природата щедро й е надарила, в постановката на Синята стая и пак там изиграва зашеметяващи горещи сцени с колегата си Андрей Баташов, с което спечелва изпепеляващата завист на тийнейджърките, а и не само на тях.

Сред последните пиеси, в които играе Аня Пенчева, са Полковника-птица (постановка – Вили Цанков); Намирам я секси (постановка на Станимир Трифонов) – заедно с Мариана Миланова и Малин Кръстев; представлението на театър Българан – Похапване с приятели (2006).

През 2002 г. Аня Пенчева получи и наградата Аскеер за 2002 г. за поддържаща актриса за ролята в Похапване с приятели.

В киното Аня Пенчева започва да се снима още като дете, но първата й по-сериозна роля е в Тайфуни с нежни имена (1979) на Милен Гетов, където си партнира с Коста Цонев. Играла е още в Адаптация (1981 г.), Предупреждението (1982 г.), Денят не си личи по заранта (1985), Страстната неделя (1986 г.), По следите на капитан Грант на руския режисьор Станислав Говорухин; в първия филм Време на насилие от трилогията на Людмил Стайков Време разделно (1988 г.); Кръговрат (1993 г.); във филма Жребият по мотиви от поредицата на Свобода Бъчварова Земя за прицел с режисьор Иванка Гръбчева (1993 г.); Испанска муха (1998 г.).

През 2004-та Аня се снима в многосерийния БГ сериал Хотел „България“, който се излъчваше в централно време по Нова телевизия и бе част от амбициозната програма на втората частна национална телевизия.

Източник: slava.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.