На днешната дата си спомняме за Александър Авджиев!

Александър Авджиев е български журналист и телевизионен водещ.

Александър Николов Авджиев е роден на 7 юли 1958 г. в София. Завършва българска филология в Софийския държавен университет през 1985 г.

Началото на неговата журналистическа кариера тръгва от БНР, където е водещ на предаването „Хоризонт на вълните на младостта“. През 1987 г. става репортер и водещ на информационни емисии в Българската национална телевизия.

От 1988 до 2002 г. е водещ на легендарното съботно предаване „Добро утро“ – първообразът на магазинните предавания в българския ТВ ефир.

Макар да се излъчва в събота сутрин, телевизионният блок се радва на висок рейтинг и дълъг живот. Именно „Добро утро“ прави Александър Авджиев популярен и обичан български журналист и тв водещ.

В рубриката „В едър план“ Авджиев интервюира редица имена като Кейт Буш, Микеле Плачидо, Джейсън Донован, Шейкин Стивънс, Линдзи Андерсон, Бони Тейлър, дует „Бакара“, Си Си Кеч, Фабио Тести, Моника Вити, Джанкарло Джанини, Джани Моранди, Джани Ривера, Франц Бекенбауер, Нормън Уиздъм и много други популярни световни и родни знаменитости.

През 2002 – 2004 г. става продуцент – отговорен редактор и един от водещите на сутрешния блок „Денят започва“, а през 2004 – 2008 г. ръководи Главна редакция „Общество“ в БНТ.

От 2005 г. е водещ на публицистичното предаване „Навигатор“. Той е автор на идеята и сценарист на предаването, а любимият му израз „Нищо не започва от днес“ става мото на всяко издание на „Навигатор“. „Тематиката на всяко едно от предаванията започва с публикации от 1990 г. насам по обществено значима тема или проблем, преминава през годините и завършва с коментар от гледната точка на днешния ден.

Социална сфера, вътрешна или външна политика, култура и спорт са темите, които ще намират място в 30-минутното токшоу на живо. Самото студио е нестандартно – то наподобява страница на вестник, с движещи се и говорещи лица на мястото на снимките“, разказва Авджиев пред списание „Тема“ малко преди премиерата на „Навигатор“.

Година след старта на „Навигатор“ СБЖ връчва годишната си награда в раздел „Електронни медии“ на Александър Авджиев. Преди да навърши три години в националния ефир и въпреки високия си рейтинг предаването е спряно по решение на УС на БНТ под ръководството на тогавашната генерална директорка Уляна Пръмова.

Задкулисната причина – с острите анализи и коментари по злободневни теми, предаването „Навигатор“ става неудобно за парламентарно представените политически сили и най-вече за някои представители от управляващата България по това време Тройна коалиция.

В последните години от живота си Авджиев работи към дирекция „Външни продукции“ на БНТ като изпълнителен продуцент.

Умира на 14 февруари 2012 г. във Военномедицинска академия от рак на белите дробове.

Източник: wikipedia.org


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!