На днешната дата е роден българският журналист Димитър Езекиев!

Димитър Езекиев е български журналист, депутат в VII Велико Народно събрание.

Димитър Борисов Езекиев е роден на 20 октомври 1934 г. в София. Завършва първи випуск журналистика на Софийския университет.

Работил в Българска национална телевизия над 20 години. Автор е на студии и телевизионни сценарии. Работил е и във вестниците „Патриот“, „Народна младеж“ и „Орбита“. След 1989 г. участва в изготвянето на първото аналитично седмично списание „Български дневник“.

В Националната телевизия става основоположник на дискусионните предавания с продукциите „Пресконференция БТ“, „Българската телевизия защитава“ и „Сто минути на зрителя“. Бил е и главен редактор на редакция „Съвременник“ в БНТ. Участва в многобройни граждански инициативи преди смяната на комунистическия режим, в т.ч. като съосновател на сдружението „Екогласност“ и на Русенския комитет, поради което е уволняван и преследван от Държавна Сигурност. Съдейства и е близък приятел на видни български пътешественици и изследователи, в т.ч. Петър Берон, Дончо Папазов и Методи Савов.

Съпруг на Радост, с която имат син, Сергей и впоследствие на Детелина Барутчиева, с която имат син, Павел. Дядо е на Деница и Рада Езекиеви, културни дейци, както и на Николас Езекиев Косано, роден в Мадрид и отраснал в България и Аржентина.

С решение на Комисия по досиетата от 04.09.2007 г. е разкрит като сътрудник на Държавна сигурност – съдържател на явочна квартира в периода 1967-1971 г., известен под псевдонима „Бор“

Димитър Езекиев умира на 13 април 2008 г. в София.

Източник: wikipedia.org


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!