На днешната дата е роден българският диригент Илия Темков!

Илия Темков е български диригент, композитор, музиколог и обществен деец.

Роден е на 28 февруари 1923 година в град София. През 1949 година завършва Музикалната академия в София. От 1944 до 1948 година е музикален ръководител на детско-юношеския отдел и щатен композитор към Радио София, днес Българско национално радио. От 1945 до 1951 година е музиколог към Софийската филхармония, а от 1951 до 1956 г. е диригент на Пловдивската филхармония.

От 1957 до 1959 година специализира при Хайнц Бонгарц в Дрезден. Допълнително изучава история на германската музика в Хумболтовия университет на Берлин. В Германия изнася концерти в Берлин, Ваймар, Дрезден, Лайпциг и Хале. Сред оркестрите, с които свири са Дрезденската Щатскапеле и Лайпцигския Гевандхаус. От 1958 до 1960 година е диригент на оркестъра на Радио Берлин. Осъществява над 100 записа с българска и германска класическа или съвременна музика.

През 1960 година се завръща в България. Става главен диригент на Държавния симфоничен оркестър на Русе. През 1972 година е назначен за художествен ръководител на Ансамбъла за песни и танци на Българската народна армия. Бил е диригент на симфоничния оркестър, част от Шуменската филхармония. От 1980 до 1983 година е главен редактор на вестника „Музикален живот“. Главен редактор е също на списанието „Музикални хоризонти“.

Темков е сред основателите на фестивала „Мартенски музикални дни“ (1961) и на конкурса „Млади български изпълнители“ (1967). Има принос в създаването на фестивала „Зимни музикални вечери“.

Автор е на детски и хорови песни, както и на музика към радиопиеси

Илия Темков умира на 7 декември 2002 г.

Източник: wikipedia.org


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!