Легенда за заровено злато стои зад скалния феномен Конската глава

Скалният феномен Конската глава се намира край смолянското село Лещак и привлича туристи освен заради феноменалния си вид и заради интересна легенда за заровено злато.

Местните жители разказват, че мястото е забулено в мистерия и не препоръчват до него да се ходи без гид.

Началото на пътеката е на 2 километра от рудоземското село Рибница, преминава през крепостта Козник и след скалата Конската глава се спуска в изходната си точка. Около нея са изградени и беседки за отдих и барбекю.

Голяма част от хората идват не само заради красивите гледки, а и заради легендите, че на това място има заровени казани със злато. Много иманяри са копаели на това място и са повредили природния феномен.

Местните легенди казват още, че всеки, който си е позволил да оскверни мястото, е бил застигнат от проклятие.

Човек от село Лещак преди години също бил подмамен от слуховете за огромно имане, скрито в местността Конската глава. Отишъл да търси златото, а след това разказвал пред близките си, че някаква незнайна сила го повдигнала и хвърлила в коритото на близката река. Човекът останал инвалид до края на живота си.

След този случай никой от селото не се осмелява да рискува живота и здравето си в името на богатството.

Говори се, че други, които са търсели заровените жълтици в местността Конската глава, също били застигнати от мистериозно нещастие. Затова напътствията са да се наслаждавате на природната красота, а парите да изкарвате по обичайния начин.

Източник: sanovnik.bg


Вижте повече на Patrioti Net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!