Калугеровският манастир „Свети Никола“ – средище на книжовна дейност

Калугеровският манастир „Свети Никола“ е манастир в Пазарджишката духовна околия на Пловдивска епархия на Българска православна църква.

Намира на около 2 км. от пазарджишкото село Калугерово, Община Лесичово в южните ридове на Средна гора по поречието на р.Тополница непосредствено преди да излезе от Средна гора и да навлезе в тракийското поле. Манастирът е действащ с един монах, храмовият празник е на 6 декември.

Следи от обитаване на мястото има още от римски времена – открити са мраморен римски саркофаг и римски монети.

Според някои сведения манастирът е съществувал още по време на кръстоносните походи (XI-XIII век) и в 1419 г. е разрушен от турците, но по-късно е възстановен. Споменава се за пръв път в ръкописна бележка от 1693 г. върху миней. През XVII и XVIII в. Калугеровският манастир е средище на книжовна дейност.

Васил Левски е укриван в манастира. По-късно манастирското братство, начело с игумена йеромонах Кирил Слепов, взема дейно участие в подготовката и избухването на Априлското въстание (1876). На 11 и 12 февруари тук провежда събрание Георги Бенковски. По време на въстанието е изгорен от турците. През 1906-1908 е изграден наново. Запазена е мраморна плоча от времето на римския император Юлиан (361-363) и няколко мраморни плочи от 19 и началото на 20 век с надписи на български език.

Църквата „Св. Никола“ е висока, еднокорабна, едноабсидна базилика с кула – камбанария над входния западен портал. Основният камък на храма е положен през 1898 г., но на това място са продължили хората да палят свещи още след Освобождението от османска власт, в руините на старата манастирска църква.

Източник: wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

14 КОМЕНТАРИ

  1. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

Comments are closed.