Днес си спомняме за футболиста Никола Мутафчиев – Колишчето!

Никола Мутафчиев – Колишчето е бивш български футболист, нападател. Роден е на 10 август през 1904 г. в Стара Загора. Брат е на Димитър Мутафчиев.

Семейството му се преселва в София и той от дете живее в квартала на “Левски”. Бързо преминава през възрастовите поделения на „сините“, за да се утвърди като юноша в представителната клубна единайсеторка. Завършва Втора мъжка гимназия.

Играе за Левски от 1920 до 1927 г. Има 52 мача и 50 гола в първенството и 24 международни мача с 12 гола. Финалист за Държавното първенство през 1925 г. Има 4 мача и 1 гол (гол № 1 на „А“ отбора – при загубата от Турция с 1:2 през 1925 г. в Истанбул) за националния отбор (1924-1925). Участва на VIII летни олимпийски игри в Париж през 1924 г. Техничен и атлетичен играч, един от идолите на „Левски“ през 20-те години на XX век. Рано преустановява състезателната си дейност поради тежко заболяване.

През 1928 г. завършва I държавен курс за преподаватели по телесно възпитание. Издава списание, пише статии.

Никола Мутафчиев – Колишчето умира на 24 март 1963 г. в град София.

Поклон пред паметта му!


Източник: wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!