Днес почитаме паметта на българския оперетен артист Ангел Сладкаров!

Ангел Сладкаров е български оперетен артист и режисьор, един от основоположниците на оперетното изкуство в България.

Ангел Илиев Сладкаров е роден е в София на 18 октомври 1892 г. Участва в изпълненията на Българската оперна дружба.

На 10 февруари 1918 г. в кинотеатър „Одеон“ постоянна оперетна трупа, подбрана от него, изнася оперетата „Маркиз Бонели“. Инициира създаването на оперетните театри „Ренесанс“ и Кооперативен театър. След атентата в църквата „Св. Неделя“ през 1925 г. емигрира по политически причини в Германия.

Взима със себе си и монтирания от него филм за атентата. Задочно е осъден на смърт. През това време завършва режисура при Макс Райнхард. Получава амнистия през 1931 г. и се завръща в България.

Основава оперетен театър „Ангел Сладкаров“ през 1933 г. През 1936 г., докато е на турне из България, се жени за Надя Ножарова, с която се развежда през 1940 г.  Поради финансови затруднения този и другите оперетни театри създадени от него „България“ и Нов кооперативен театър съществуват кратко време.

В периода 1944 – 1962 г. се занимава с литературно-преводаческа дейност в чужбина. След завръщането си в България през 1962 г. работи като режисьор и методист в самодейни оперетни театри.

Почива на 16 януари 1977 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!