Днес отбелязваме рождението на диригента Захари Медникаров!

Захари Медникаров, български хоров диригент, народен артист.

Роден е на 7 януари 1924 г. в Добрич. Първите си стъпки в хоровото изкуство прави през 1940 г., като създава смесен детски хор, с който завоюва награда на фестивал в Шумен. През 1952 г. Медникаров завършва Музикалната академия и започва да работи в София. Завръща се в Добрич през 1952 г. за да стане художествен ръководител на смесен хор Добруджански звуци. Със завръщането си увеличава състава на 120 души и повежда хора към множество национални и международни изяви. Медникаров и хорът са удостоени с орден Кирил и Методий Първа степен.

През 1961 г. Захари Медникаров създава детски хор, който дълги години се нарича Представителен детски хор на град Добрич. Под ръководството на Медникаров детският хор участва в редица престижни конкурси на хоровото пеене и става носител на множество награди.

Маестро Медникаров е носител на многобройни награди и отличия, участник е на повечето големи форуми за музика. През май 1980 г. е удостоен с почетното звание „Народен артист“.

През 1995 г. е избран за Почетен гражданин на Добрич. От 2004 г. в Албена се провежда и Международен хоров фестивал на името на маестро Захари Медникаров.

Захари Медникаров умира на 1 май 2007 г. в Добрич. На 30 октомври 2009 г., в навечерието на Деня на народните будители в Добрич официално е открит барелеф на маестро Захари Медникаров по повод 85-годишнината от рождението му.


Източник: wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!