Днес е 1-ви юни – Ден на детето! Честит празник на всички деца!

Днес е 1-ви юни – Ден на детето!

Денят на детето е един от най-старите международни празници. Още през 1924 г. Обществото на народите (ОН) приема за първи път, така наречената Женевска декларация за правата на детето. Главният факт, на който се обръща внимание е, че детето, поради физическата си и умствена незрялост, се нуждае от специални гаранции, грижи и специална правна защита както преди, така и след раждането си.

Декларацията гласи още: Човечеството трябва да даде на детето всичко най-добро, което има, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра. Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно – телесно и душевно. Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани. Детето трябва първо да получава помощ във време на беда. Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване. Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя.

През август на следващата година – 1925 г., в Женева, Швейцария, се провежда първата „Световна конференция за благосъстоянието на децата“, на която присъстват представители на 54 страни, които приемат и подписват Женевската декларация, както и официално определят датата 1-ви юни за Международен ден на детето.

Първи юни

Датата 1 юни е избрана и поради факта, че именно на този ден същата година тогавашният генерален консул на Китай в Сан Франциско събира десетки сираци и организира за тях празненство по случай традиционния китайски фестивал „Лодката на дракона“.

В международен мащаб Денят на детето е отбелязан за първи път официално през 1950 г. в 51 страни, сред които и България. Това се случва след като през ноември 1949 г., в Москва, с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените, се учредява датата 1 юни като Международен ден за защита на децата. Празникът се отбелязва в памет на всички деца загинали през Втората световна война. Макар десетилетия наред да се празнува предимно в държавите с комунистически режим, политическа окраска му е придавана твърде рядко. Това е основната причина да бъде съхранен дори в страните, преминали към демократична система на управление.

Ако попитате за Деня на детето, в която и страна по света да се намирате, бъдете сигурни, че ще Ви отговорят, защото навсякъде има такъв празник посветен на децата. Ако попитате за датата, обаче, е напълно възможно да получите съвсем различни отговори, в зависимост от това в кое кътче на планетата ни сте. Въпреки, че още през 1959 година Общото събрание на ООН обявява 20 ноември за Световен ден на децата, едни от малкото страни, които възприемат тази дата като своя са Египет, Канада, Финландия и Тринидад и Тобаго. Повечето страни по света предпочитат да запазят старите си традиции и да празнуват на най-различни дати.

Популярни дати за Деня на детето по света

1 юни (Международен ден на децата) – Азербайджан, Албания, Ангола, Армения, Беларус, Бенин, Босна и Херцеговина, България, Виетнам (празнува се и при пълнолуние на осмия лунарен месец през Фестивала на пролетта), Гвинея-Бисау, Грузия, Еритрея, Естония, Етиопия, Източен Тимор, Йемен, Кабо Верде, Казахстан, Камбоджа, Киргистан, Китай, Куба, Лаос, Латвия, Литва, Македония, Макао, Мозамбик, Молдова, Монголия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Северна Корея (до 1945 г. – 1 май), Словакия, Словения, Сърбия, Таджикистан, Танзания, Туркменистан, Узбекистан, Уругвай, Хърватска, Черна гора, Чехия;

4 юли (Ден на детето в ислямските държави) – Алжир, Афганистан (празнува се и на 30 август), Бангладеш, Бахрейн, Бруней, Джибути, Египет, Западна Сахара, Ирак, Иран, Йордания, Катар, Коморски острови, Кувейт, Либия, Ливан, Мавритания, Малайзия, Малдиви, Мали, Мароко, Нигер, Обединени арабски емирства, Оман, Пакистан, Палестина, Папуа Нова Гвинея, Саудитска Арабия, Сенегал, Сирия, Сомалия, Судан, Тунис, Йемен (празнува се и на 1 юни);

20 ноември (Световен ден на децата) – ЮНЕСКО;

25 декември (Ден на детето в страните от Централна Африка) – Габон, Екваториална Гвинея, Камерун, Конго, Сао Томе и Принсипи, ЦАР, Чад;

Други дати за Деня на детето:

Афганистан – 30 август
Австралия – втората неделя на юли (тогава започва Седмицата на децата)
Аржентина – втората неделя на август
Боливия – 12 април
Бразилия – 12 октомври
Венесуела – третата неделя на юли
Гватемала – 1 октомври
Германия – 20 септември
Гърция – 11 декември
Замбия – 24 април
Зимбабве – 2 юли
Израел – 19 октомври
Индия – 14 ноември (рождената дата на първия им премиер – Джевахарлал Неру)
Индонезия – 23 юли
Иран – 8 октомври
Испания – втората неделя на май
Колумбия – последната неделя на април
Куба – третата неделя на юли
Мексико – 30 април
Нигерия – 27 май
Панама – третата неделя на юли
Парагвай – 16 август
Перу – третата неделя на август
САЩ – втората неделя на юни
Сингапур – 1 октомври
Тайван – 4 април
Тайланд – втората събота на януари
Тувалу – 5 август
Турция – 23 април (Международен детски фестивал въведен от Мустафа Кемал Ататюрк)
Унгария – последната неделя на май
Хонконг – 4 април
Чили – първата неделя на август (въпреки че официално е първата сряда на октомври)
Швеция – 13 май
Шри Ланка – 1 октомври
ЮАР – 16 юни (в чест на убитите през 1976 г. ученици, участвали в протестите за качествено образование и правото да учат на собствения си език)
Южна Корея – 5 май
Япония – 3 март (чества се и втори ден на децата на 5 май


Източник: uchiteli.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!