Днес е роден проф. Венелин Живков!

Професор Венелин Живков е бивш ректор (1999 – 2005) на Техническия университет в София (ТУС), член-кореспондент на БАН, доктор на техническите науки.

Венелин Стоянов Живков е роден на 11 януари 1940 г. в град Видин. Завършва средно образование през 1957 с отличен успех във 2 единно средно училище (сега: Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“), Видин. През 1957 – 1963 следва и се дипломира по специалност „Двигатели с вътрешно горене и автомобили“ в МЕИ, София.

Подготвя и защитава дисертации за научна степен:

  • „кандидат на техническите науки“ (сега: „доктор“) в Ленинградския политехнически институт (Санкт Петербург), тема „Влияние на динамичните характеристики на двигателя върху устойчивостта и трептенията на механични системи“;
  • доктор на техническите науки“ в ТУС, тема „Динамика на задвижването, управляемост и устойчивост на транспортно средство с КАЕ“.

Катедра „Теория на механизмите и машините“ (ТММ), Машинно-технологичен факултет, ТУС: асистент (1963), доцент (1971), професор (1987) по „Теория на механизмите, машините и автоматичните линии“.

Основни области на научна и преподавателска дейност: динамика на машини, трептения и устойчивост, моделиране на механични системи.

Проф. Венелин Живков е автор на 161 научни труда (от които 41 в чужбина), 12 изобретения, З патента и 13 учебника и учебни помагала; ръководител на 12 успешно защитили докторанти (към 2003); ръководил 25 научни договора с финансиране от МОН, фирми, организации.

Избран през 2004 за член-кореспондент на БАН.

Член на редколегията на списание „Механика на машините“.
Колективен член на световната организация IFToMM.
Член на специализираните научни съвети „Динамика и якост на машините“ и „Механични технологии и транспорт“, на комисията по машинни науки при ВАК.


Източник: wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!