Днес е роден българският актьор Димитър Карамалаков!

Честит рожден ден пожелаваме днес на актьора Димитър Карамалаков!

Димитър Карамалаков е български актьор.

Димитър Костов Карамалаков е роден в село Васил Левски, област Старозагорска на 8 ноември 1941 г. Неговите родители – Яна Илиева и Коста Карамалаков, са дребни земеделски стопани. Дядо му (по майчина линия) – Димитър Илиев е дълги години свещеник в същото село.

Основно образование завършва в училището на родното си село, а средно – в гр. Стара Загора в 2-ро средно училище „Гео Милев“. От 1981 година следва задочно във ВИТИЗ по специалността „Актьорско майсторство“, която презз 1984 година завършва успешно.

Непосредствено преди и след отбиване на военната служба за кратко време работи като общ работник в старазагорската тютюнева фабрика „Слънце“, нередовен учител в училището на родното си село и товарач в Трудово-кооперативното земеделско стопанство на същото село.

Актьорската си кариера започва като актьор-кукловод в гр. Кърджали на 5 септември 1963 г., където работи до 1968 година. През сезона 1968 – 1969 работи също като актьор-кукловод и в Бургаския куклен театър. През 1969 – 1970 Димитър Карамалаков е приет на работа вече като драматичен актьор в Кюстендилския театър. Още два сезона (1971 – 1973) той работи като драматичен актьор и в Шуменския театър. От 1973 – 1981 е на работа в Смолянския драматичен театър. В Разградския драматичен театър е на работа също като актьор от 1981 г. до 1984 г. Най-дълго време (1984 – 2005) е актьор в старазагорския драматичен театър „Гео Милев“. В този театър играе роли в „Милионерът“ (1993), „За мишките и хората“ (1994), „Женитба“ (1995), „Боряна“ (1997), „Азбучна молитва“ (2004) и други.

През есента на 1977 година на Димитър Карамалаков е присъдено званието „по дарование актьор“. През месец март 1985 г. Димитър Карамалаков печели втора национална награда „Чудомир“.

Димитър Карамалаков е характерен актьор, на него най-често се възлагат роли на характерни комедийни и понякога драматични персонажи.

Източник: wikipedia.org


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.