Днес е родена българската треньорка по художествена гимнастика Жулиета Шишманова!

Жулиета Шишманова е българска състезателка по гимнастика (спортна и художествена) и треньорка по художествена гимнастика.

Родена на 5 януари 1936 като 4-та дъщеря на Марко Шишманов в Несебър. Първите си стъпки в спортната гимнастика прави като ученичка в Поморие при Димитър Иванов. После в Бургас необикновената и енергия е забелязана от Спасия Вълчанова и Невена Ганчева.

По-късно е включена в представителния отбор по спортна гимнастика, но Жулиета Шишманова търси новото в художествената гимнастика. На 7 октомври 1956 г. в Бургас заедно с първото републиканско първенство по спортна гимнастика се провежда и дебютното по художествена гимнастика.

С нейните възпитанички Мария Гигова, Нешка Робева, Румяна Стефанова и Красимира Филипова става всепризната треньорка.

След световното първенство в Копенхаген през 1967 г. чуждите вестници пишат: „Българките са най-добри“. Шишманова със своята възпитаничка Мария Гигова, спечелила първия златен медал (на обръч) за България, показва на света, че се заражда новата съвременна българска школа.

През 1969 е официалният триумф на Шишманова във Варна.
На следващото първенство в Хавана Мария Гигова отново е най-добра в света, а Шишманова – всепризната треньорка.

За постижения в работата си е носител на редица държавни отличия (заслужил майстор на спорта, заслужил треньор, герой на социалистическия труд)

На 16 март 1978 г. Жулиета Шишманова и пианистката Снежана Михайлова загиват в самолетна катастрофа на път за Варшава.


Източник: wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!