Днес е родена българската народна певица Калинка Вълчева!

Честит рожден ден на певицата Калинка Вълчева!

Калинка Вълчева е известна българска народна певица от Добруджанската фолклорна област.

Родена е на 18 октомври 1942 г. в село Сърнец, Тервелско. Началото на кариерата си започва като певица в Ансамбъл за народни песни и танци в град Тервел. През 1960 г. взема участие на Първия добруджански събор, на който печели първа награда. Четири години по-късно печели златен медал на Втория републикански фестивал на художествената самодейност в град София с песента „Посъбра Стоян дружина“.

По-късно е приета за солистка в Ансамбъла за народни песни към Българското национално радио. В продължение на 23 години е солистка на хор „Мистерията на българските гласове“. Има записи на повече от 150 добруджански песни за Радио „София“, както и за Радио „Варна“, Радио „Стара Загора“ и Радио „Шумен“.

Носител е на множество международни награди и отличия, сред които златен медал на Световен фестивал за младежта и студентите през 1968 година в София и първа награда на Международен фолклорен фестивал в Тунис през 1969 г.


В продължение на 15 години Вълчева живее в Ковънтри, Англия, омъжена за англичанина Мартин Дженкинс, който е музикален продуцент и изпълнител на мандолина, виола и флейта. Заедно с него и други британски фолклорни ансамбли е изнасяла концерти с добруджанска народна музика.

През май 2001 г. е обявена за почетен гражданин на град Тервел.

По-късно със съпруга си заживява в Добрич. През май 2011 г. Мартин Дженкинс умира, а Калинка Вълчева продължава да живее в Добрич, преподава народно пеене, участва в тържества и празници, пее самостоятелно и с оркестър „Бисери“, с които има много записани песни.

През август 2015 г. Калинка Вълчева е предложена за почетен гражданин на Добрич. Номинацията е от музикална организация при БНТ и БНР с почетен председател Васил Първанов – ръководител на оркестър „Хоро“ и почетен гражданин на Русе.

На 30 ноември 2015 г. Калинка Вълчева получава статуетка и плакет в приз „Глас на годината“ в Годишните фолклорни награди. Плакетът е посветен на „120 години от рождението на Гюрга Пинджурова”. Избрана е от любителите и професионалистите във фолклора чрез гласуване на сайта на престижните фолклорни оскари.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.