Днес е родена българската народна певица Елена Божкова!

Елена Божкова е българска народна певица, изпълнителка на народни песни от шопския край.

Родена на 12 януари 1948 г. в с. Ресилово, Дупнишко. Завършила е Техникума по текстил в София. От ранна възраст пее народни песни, но професионалното ѝ израстване като певица започва след постъпването ѝ в Ансамбъла за народни песни на Българското радио и телевизия. Реализира много записи в БНР и БНТ, самостоятелно и в дует с Димитрина Ганчовска и Кера Ранчева.

Носителка е на следните награди:

  • Златен медал и грамота (първо място) от Международния радиоконкурс за музика и фолклор в Братислава през 1981 г.,
  • Приз от фестивала “Дунаве, плави, Дунаве” в Нови Сад през 1986 г.;
    “Грами” за музикални постижения през 1990 г. (заедно с хор “Мистерия на българските гласове”);
  • почетна грамота и плакет от Министерството на културата през 2004 г. за особен принос за развитието и популяризирането на българската култура.

Удостоена с държавното отличие орден „Кирил и Методий“- втора степен.Участвала е в концерти в най-престижните зали в Европа, Азия и Америка: Royal Festiwal Hall, Kennedy Center, Carnegy Hall и др. и е издала аудиокасета и компактдискове. Елена Божкова е почетен член на Дружеството за културен принос към българите в чужбина на Украйна, Молдова и Западните покрайнини, както и на Асоциацията за френско-българско приятелство в гр. Руан, Франция и на Националния съвет за “Живи човешки ресурси” и Националния съвет по читалищно дело при Министерството на културата.

Завършила е школа за дирижиране в майсторски клас на композитора и диригента Димитър Динев. През 2012 г. завършва висше образование в ЮЗУ”Неофит Рилски” Благоевград.

Елена Божкова се занимава активно с педагогическа дейност. Богатия си репертоар и любовта към народната песен тя предава на своите ученици и състави (две детски групи в кв. Враждебна — София, женска и мъжка група в кв. Курило — Нови Искър). Възпитаници на Елена Божкова са приети в музикалните училища в Широка лъка, Котел и Плевен: Петя Маринова, Габриела Георгиева, Моника Дамянова, Емилия Боянова, Траян Стефанов. Нейна ученичка е Даринка Джамбазова, която печели конкурса “С песните на Надежда Хвойнева”, а сега вече е солистка на Ансамбъла за народни песни и танци “Филип Кутев”.

Групите на Елена Божкова печелят призовите места в конкурси, фестивали и събори. “Чучулигите”, мъжката и женската група за изворен фолклор имат записи във фонотеката на Българското национално радио, а музикална фирма “Род” издаде аудиокасети с оригинални песни от репертоара им. Много са и филмите за групите, излъчени по БНТ и всички кабелни телевизии.

“Чучулигите” звучат в песен на рокгрупа Б.Т.Р., а мъжката група от гр. Нови Искър участва в запис и клип с “Мистерията на българските гласове”.

Елена Божкова е автор на книгите:

  • “Обич” (2000);
  • “Майки” (2001);
  • “С пулса на “Мистерията на българските гласове” (2004);
  • “Между Бога и огъня” (2006)
  • „Лютика” (2012)

Най-новото постижение на състава “Чучулигите”, който ръководи Елена Божкова, е наградата “Гранд при” на Асоциацията за български фолклор “Еврогрейд” – ООД, която през май тази година организира Младежки фестивал на изкуството – София 2007, България. Групата представи България в Международния фолклорен фестивал в гр. Приморско през август 2007 г. През 2008 г. Елена Божкова започва нов проект с Мария Кауфман -флейта под заглавие „Диви гласове“. Първото им представяне е през пролетта на 2008 в Нови Сад-самостоятелен концерт на кораб, пътуващ по река Дунав от Виена до Белград. С първата от проекта „Оро се вие“ беше озвучен филма на Златина Русева „Севт Безсмъртният. Тайните на един тракийски цар“, който печели 4 международни награди.Следващите години гастролира с успех в Англия, Полша, Хърватска и Узбекистан.След успешни концерти в Австрия, Полша и Испания, Елена Божкова защитава успешно магистърска степен с отличие държавния изпит в ЮЗУ – изпълнителско изкуство и дирижиране на инструментални оркестри и вокални групи.


Източник: wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!