Днес е родена българската лекоатлетка Тереза Маринова!

Честит рожден ден на невероятната Тереза Маринова!

Българската лекоатлетка Тереза Маринова е родена на 5 септември 1977 г. в град Плевен. Баща и Мончо Маринов е рекордьор на България по лека атлетика на 800 м бягане през 1974 г. (1:47,7). Има двама братя и една сестра.

По-големият ѝ брат Цветомир Маринов е рекордьор на България по лека атлетика на 400 м бягане за юноши и втори на Европейското първенство за юноши в Недерхаза (1995). Висше образование завършва във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Тренира при Светослав Топузов до есента на 1996 г., а след това при олимпийския шампион на същата дисциплина Христо Марков.

Родителите на Тереза Маринова се разделят през 1982 г., когато тя е едва 5-годишна. За нея и брат ѝ Цветомир се грижи баща им. Мончо Маринов е против това децата му да се занимават със спорт, но още през следващата година – 1983 г. двамата започват да тренират лека атлетика тайно при Ваня Костова.

Това продължава и когато Тереза Маринова тръгва на училище. Тя казва на баща си, че е на занималня, но вместо това ходи на тренировки. Когато баща ѝ разбира за лъжата, с много сълзи и увещания тя успява да го убеди да продължи да спортува. През 1994 г. Тереза Маринова започва да жъне първите по-сериозни успехи – става първа в тройния скок на международно състезание в София сред девойките от своята възрастова група и балканска шампионка за девойки – старша възраст в Атина.

През 1995 г. на Републиканския шампионат в зала „Фестивална“ – София, Тереза Маринова подобрява за трети път в рамките само на един месец националния рекорд по троен скок за девойки, а последният ѝ резултат – 13,40 м я нарежда на шесто място в световната ранглиста за девойки по това време.

Същата година на Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки талантливата състезателка подобрява последния поставен от нея национален рекорд още два пъти и става европейска шампионка за юноши и девойки с резултат от 13,90 м.

Тереза Маринова прекратява активната си спортна кариера преди олимпиадата в Пекин през 2008 г. На 1 февруари 2011 г. ражда дъщеря си Дарина. От пролетта на 2012 г. работи в НСА като преподавател по лека атлетика.

От лятото на 2012 г. е водещ и коментатор в БНТ. На 22 декември 2012 г. ражда второто си дете. То е момченце и се казва Калин. Има своя детска школа по лека атлетика и е организатор на ежегодния спортен празник „Тереза Маринова и приятели“, който е турнир по лека атлетика за деца от 6 до 12 години.

Източник: bg.wikipedia.org


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!