Честит рожден ден на българският шахматист Валентин Йотов!

Днес рожден ден празнува Валентин Йотов!

Валентин Йотов е български шахматист, международен майстор от 2004 г. и гросмайстор от 2007 г. Възпитаник на шахматен клуб „Дракон“. Участва в редица световни и европейски първенства за юноши.

Валентин Любомиров Йотов е роден на 6 септември 1988 г. в Плевен. Още като малък се изявява много успешно под отличното ръководство на треньора мс Нотко Ноев. Много титли на България за юноши, успешни участия на европейски и световни първенства, започва да играе мъжки турнири отрано, като още на 14 години се класира за финал-мъже в Царево и впечатлява всички със силния си старт и победата срещу гм Юлиян Радулски. Треньор дълги години му е един от най-добрите треньори в България гм Владимир Димитрови под негово ръководство шахматните лета в Испания водят до постоянно израстване, което довежда до шампионска титла на България през 2006 г. с много силен резултат.

Дебютът на Валентин Йотов е през 1997 г. в Кан (Южна Франция) на световното първенство до 10 г., а през 1998 г. на световното първенство в Оропеса Дел Мар (Испания) печели бронзов медал (2-4 място) в групата до 10 г.

Валентин Йотов е шампион на България по шахмат през 2006 г. Печели и откритото първенство на България в Пловдив през 2008 г. в голяма конкуренция с много силни шахматисти при общо 240 участника. Представя се силно и на европейското първенство в Пловдив през 2008 г. Тези успехи му отреждат място в националния отбор на България на олимпиадите през 2006 и 2008 г.

loading...

На олимпиадата през 2014 г. Валентин Йотов отново е в отбора на трета дъска и постига отличния резултат 8 точки от 11 партии.

През януари 2015 г. има коефициент ЕЛО 2581.

Източник: chessbgnet.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!